Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar járőr a Hindukusban

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. október 14. 13:35

Megérkezett Afganisztánba és elkezdte a tájékozódást és a felmérést a következő váltás munkáját előkészítő csoport. „Az egyetlen könnyű nap a tegnapi volt” – ez a mondat jellemzi a PRT-9 egész munkáját. A folyamatosan megújuló kihívások elsősorban erősítik a kint szolgáló katonákat.

Október második hétvégéjén is ez történt. A szombati nap („amire lassan már nem is pihenőnapként emlékeznek") sok feladatot hozott. Megérkezett a következő váltás csoportja, amely felméri a kinti helyzetet. Ez komoly feladatot jelent, hiszen nagyon kevés idő van arra, hogy minden tapasztalatot átadjanak. Minden részleg felkészült arra, hogy bemutassa a saját munkáját a hétköznapokban és a különleges feladatok során.

Az első napon előadásokon tájékoztatták a vendégeket az eddigi tapasztalatokról, és ismertették a várható változásokat. A következő napok már sokkal mozgalmasabbak voltak, mert ugyanezt be is mutatták a gyakorlatban. Meglátogatták a khilagayi bázison szolgálatot teljesítő Műveleti Mentoráló és Összekötő Csoportot (OMLT), ahol Rédey Róbert alezredes, parancsnok fogadta és tájékoztatta őket. Megtekintették a különböző járőrfeladatokat az előkészítéstől a tapasztalat feldolgozásig, illetve az összekötő csoportok munkáját. Az idő rövidsége miatt természetesen minden részletre nem jutott idő, de átfogó és reális képet kaptak ahhoz, hogy a következő váltás a lehető legjobban felkészülhessen az előttük álló feladatokra.

Szombaton Hans-Werner Fritz vezérőrnagy, az RC-N parancsnoka érkezett meg a magyar táborba, hogy tájékozódjon a PRT aktuális kihívásairól. A találkozón Lippai Péter ezredes parancsnok, Farkas Imre ezredes, a PRT-10 váltásának tervezett parancsnoka, valamint Rédey alezredes vett részt. Itt Baghlan biztonsági helyzetét is elemezték és megbeszélték a változásokat. A PRT feladatai közé tartozik a tartományon keresztül futó fő ellátási útvonalak állapotának és a rajtuk áthaladó forgalomnak, valamint az utak mentén elhelyezkedő területek biztonsági helyzetének folyamatos figyelése.

A tartomány stratégiai helyzetét nagyban növeli a déli határon található Szalang-hágó (3400 m), ami Afganisztán északi és déli része között az egyik legfontosabb földi átkelőhely a Hindukus több ezer méter magas vonulatán. Ezt az utat használják a nyugat- és kelet-ázsiai tranzitszállítmányok is. Az átjárón október végéig felújítást végeznek, ezért nagyon fontos, hogy pontos ismeretei legyenek róla az ISAF erőknek. Ráfér egy alapos javítás arra az épített alagútrendszerre, amelyet még a szovjetek építettek. Az erős használat miatt az utakon már alig akad aszfalt és az alagutak szellőztetése is gondot jelent.

A szükséges adatok pontosítását a magyar PRT 2. számú összekötő csoportja végezte a térségben. A csoport Khinjan járásban találkozott a helyi kormányzóval és a hágót üzemeltető afgán zászlóalj parancsnokhelyettesével, majd a hágónál találkoztak az alagútrendszert biztosító zászlóalj biztonságért felelős tisztjével. A több mint tizenegy órás felderítő járőrfeladat sikeres volt, mert a találkozók során felmérték a lehetséges problémákat, az újjáépítési és fejlesztési lehetőségeket, és egyben tiszta képet kaptak a Szalangra vezető utak és az átjáró használhatóságáról.