Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ruházati szakos hallgatók csapatlátogatáson

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2010. október 14. 13:50

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem negyedéves hadtáp, ruházati szakirányú hallgatói látogattak Kaposvárra a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezredhez. A vizit célja az volt, hogy a tanulók képet kapjanak a ruházati szolgálati ág működéséről, a Magyar Honvédség külhoni missziói ruházati ellátásának tervezéséről, szervezéséről, szabályairól.

A Kaposváron állomásozó alakulat a külhoni missziókban és egyéni beosztásban szolgálatot teljesítő magyar katonák mindennemű ellátásáért felelős. Az alakulat saját raktárai mellett missziós

1595908563
raktárakat is működtet, kezeli a magyar kontingensek anyagigényeit azok beérkezésétől az igény kielégítéséig. Az ezred a „köldökzsinór" az anyaország és a több száz, vagy ezer kilométerre, a hadműveleti területen szolgáló magyar katonák között.

Az egyetem ruházati szakos végzős hallgatói október 13-án a legjobb helyre érkeztek, hogy belelássanak a ruházati szakanyagok logisztikai ellátásának feladat – és okmányrendszerébe, közvetlenül ez ezzel foglalkozó szakemberektől kaptak információt és választ kérdéseikre.
A 8 fős csoport Szeker László főhadnagy, egyetemi tanársegéd vezetésével a kora délelőtti órákban érkezett meg

1595908563
az ezrednek otthont adó Táncsics Mihály laktanyába. A vendégeket Merits László főhadnagy, a logisztikai főnökség ruházati szakág vezetője fogadta.
A foglalkozások elméleti és gyakorlati jellegűek voltak.

A nap programja szerint elsőként Merits főhadnagy előadáson ismertette a ruházati szakág működését, felépítését, a szolgálati és szakmai elöljárói viszonyokat. Szót ejtett az anyagigénylés rendjéről, arról a folyamatról, amelynek során a missziós igények teljesülnek.
A szakágvezető beszélt a haderőbe újonnan belépő szerződéses állomány felszerelésének szabályairól, a ruházati szolgálathoz tartozó különböző anyagnemek – irodaszerek, védőeszközök, munkaruházat – beszerzési szabályairól, valamint azokról a speciális esetekről, amikor valamilyen ok miatt – árvíz, vagy a most

1595908563
aktuális vörösiszap katasztrófa – a beszerzéseket rendkívül gyorsan kell végrehajtani.
A szünetet követően az okmányrendszer ismertetésére került sor, a hallgatók megismerkedtek egy élő katonai szervezet ruházati okmányaival, a költségvetés előirányzat –, a ruházati utalványfüzetek –, a hiány nyilvántartó füzetekkel, valamint az anyagi készletek nyilvántartására szolgáló eszköz programmal.

A délutáni foglalkozásokon testközelből tapasztalták meg, hogy néz ki egy-egy raktár. A foglalkozásvezető, szakmai beosztottjai segítségével bemutatta a missziós ruházati raktárt a beöltöztető hellyel, az ezred saját ruházati raktárát, illetve több alegység raktárt is. A hallgatók a helyszínen közvetlen tapasztalatokat szereztek arról, hogy a szabályzók betartásával milyen módon kell az anyagokat egy-egy raktárban elhelyezni, ott milyen okmányok vezetése szükséges.

Fotó: a szerző felvételei