Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonák is segítettek a Köln környéki katasztrófa-elhárítási munkálatokban

Szöveg: MH Katonai Összekötő Iroda Németország | Fotó: Sándor Roland főtörzsőrmester |  2021. július 26. 21:38

Németország az elmúlt évtizedek legpusztítóbb természeti katasztrófájával volt kénytelen szembenézni július közepén. A rövid idő alatt lezúduló hatalmas mennyiségű csapadék miatt Rheinland-Pfalz és Nordrhein-Westfalen szövetségi tartományok jelentős területét érintette nagyon súlyosan az árvíz és a belvíz.

20210726-koln (8)

Az áradások útját hatalmas pusztítás követte a tartományok több járásában. Több ezer ember élete változott meg egy csapásra, életük munkája vált semmivé és otthonuk elhagyására kényszerültek. A katasztrófa sújtotta területeken mindenütt összedőlt vagy teljesen lakhatatlanná vált házak, megrongálódott infrastruktúra, járhatatlanná vált utak és sok helyen embermagasságú hordalék maradt hátra az áradások után.

Az extrém időjárás megszűnésével, javulásával, rögtön megkezdődött a katasztrófa következményeinek felszámolása, ami a mai napig is tart. A munkálatok a német katasztrófavédelmi szervezetek, a helyi lakosság és az ország minden tájáról érkező önkéntes segítők összefogásával zajlanak és természetesen jelentős szerep hárul a Német Szövetségi Haderőre (Bundeswehr) is. Több ezer katona, lánctalpas műszaki gépek, hídvetők és szállítóeszközök dolgoznak éjjel-nappal a katasztrófa következményeinek felszámolásában.

20210726-koln (4)

Látva a helyzet súlyosságát az MH Katonai Összekötő Iroda Németország (MH KÖIN) kezdeményezésére egy hét magyar katonából álló önkéntes kisalegység szerveződött és vállalt egy egész hétvégén á tartó feladatot a helyreállítási munkálatokban, a bajba jutott családok megsegítésében. Az önkéntes csapat a Bundeswehr Köln közelében települő nyelvi intézetében (Bundessprachenamt) német nyelvtanfolyamon résztvevő magyar katonákból, az MH KÖIN állományából és a Koblenz helyőrségben beosztásban lévő katonákból alakult meg.

Az önkéntesek, Csombók János ezredes, az MH KÖIN irodavezető vezetésével, július 24-25-én, Swisttal járásban, Odendorf településen vett részt a helyreállítási munkálatokban. A magyar csoport nyolc német család megsegítéséhez járult hozzá, valamint részt vett a patak partján és az utcákon lévő hordalék és törmelék eltakarításában. A helyi lakosok és a Bundeswehr is örömmel fogadta a magyar katonák önkéntes munkáját.

20210726-koln (6)

A magyar csoport részére, a feladat végrehajtásához szükséges védőfelszereléseket, valamint a szállításukat a Bundeswehr Reinbach helyőrségben települő egysége, Ralf Hoffmann dandártábornok parancsnok vezetésével biztosította.

A katasztrófa-elhárítási munkálatokban Csombók János ezredes, Poprádi Zoltán alezredes, Poprádi-Fazekas Olga őrnagy, Mészáros Levente hadnagy, Schmelcz Fanni hadnagy, Sándor Roland Zsolt főtörzsőrmester és Poczok Zsuzsanna őrmester vett részt.