Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar önkéntesek a finnek oldalán

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 26. 9:19

Hétköznapi történetek címmel az 1939-es finn háborút felidéző kamaratárlat nyílik csütörtökön a (M)ilyenek a finnek? című nagy kiállításhoz kapcsolódva a Néprajzi Múzeumban. Szarvas Zsuzsa, a tárlat kurátora szerdán az MTI-nek elmondta: a nagy finn kiállítást eleve úgy tervezték, hogy időszakonként kamaratárlatot tesznek mellé.

Most két fotós, Niina Ala-Fossi finn és Vilisics Ferenc magyar fotográfus 15 papírképén és archív fotókon mutatja be azoknak a magyar önkénteseknek a mindennapi életét, akik akkor álltak a finnek oldalán szolgálatba, amikor 1939 novemberében a Szovjetunió megtámadta Finnországot és ez nagy nemzetközi visszhangot váltott ki. A magyarok Lapua településre kerültek, kiképzésen vettek részt és bevetésre vártak, bár ez végül nem következett be – magyarázta Szarvas Zsuzsa.

1595893856
 

Kémeri Nagy Imre főhadnagy és Abbaffy László hadapród

Az archív fotók a magyar katonák hétköznapjairól, a helyiekkel való kapcsolatukról szólnak. A közelmúltban készült képek azokat az idősebb finneket örökítették meg, akik 1939-ben gyermekként csodálkoztak rá a körülöttük levő magyarokra. Annak a férfinek a képe is látható, aki síelni tanította az ott állomásozó magyar önkénteseket. A képek mellett magyarul és finnül interjúrészletek olvashatók a Lapuában állomásozott magyarokkal és a házigazda finnekkel.
A második kamaratárlat március 21-ig tart nyitva. Az első kapcsolódó tárlat az újrahasznosítható anyagokból tervezett dizájn-ruhákról, a finn iparművészeti egyetem diákjainak munkáiból állt össze.

A (M)ilyenek a finnek? című, nyáron nyílt nagy kiállítás az általános sztereotípiákon keresztül próbálja megfogalmazni, milyen kép él a magyarokban a finnekről és ezt a képet igyekszik a legmodernebb dolgokkal kiegészíteni – mondta a kurátor, aki a nagy kiállítás főrendezője is.
A Néprajzi Múzeum finn kiállítása 2010. november 28-ig tart nyitva.