Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar puma a tigrisek közt

Szöveg: honvedelem.hu / MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár | Fotó: Farkas László |  2023. szeptember 27. 16:02

A megszokottól eltérő dekorációt kapott az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisán állomásozó egyik Gripen vadászgép. A NATO Tiger Meet elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat volt az apropója, hogy Pozsgay Gyula illusztrátor a gép farok részére álmodta az egykori 101. Puma vadászrepülő-osztály 85 éves hagyományait tükröző nagymacska motívumot.

tiger5

A NATO Tiger Meet évtizedekre visszatekintő, komoly tradíciókat magába ölelő gyakorlatsorozat, amely az évek során a szövetség egyik legfontosabb gyakorlatává nőtte ki magát. Egyik sajátossága, hogy a résztvevő országok egy-egy repülőgépüket, vagy helikopterüket átfestik, tigris-; vagy más nagymacska mintákkal és motívumokkal díszítik. Az idei Tiger Meet közel húsz repülőszázadnak és több, mint ezer főnek ad otthont.

A magyar kontingens szeptember 29. és október 14. között állomásozik a Gioia Del Colle repülőbázisán öt darab JAS-39 EBS HU Gripennel. A résztvevő alakulatok olykor több, mint 60-70 repülőeszközzel fognak többek között levegő-levegő, levegő-föld, és egyéb komplex légi-; és szárazföldi műveleteket gyakorolni.