Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO delegáció az európai főparancsnokságról

Hazánk biztonsága és a szövetség támogatása egyaránt fontos

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2023. szeptember 27. 14:41

Hazánkban tartózkodik a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnoksága nemzeti katonai képviselő testülete. A delegációt Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese köszöntötte szeptember 26-án.

LALA4089

Kajári Ferenc vezérőrnagy elmondta: a Magyar Honvédség 2017-ben indított megújítása, modernizálása; a haderőfejlesztés kiemelten fontos feladat. Cél egy NATO kompatibilis, fejlett műveleti képességgel rendelkező, bevethető és fenntartható haderő kialakítása. Hangsúlyozta: hazánk a NATO elkötelezett, megbízható tagja, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy már a védelmi kiadásaink a walesi vállaláshoz képest egy évvel korábban, idén elérik a GDP 2%-át, melyet a jövőben fenn kívánunk tartani. A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese kiemelte: fontos a saját biztonságunk és a Szövetség támogatása is.

A köszöntő gondolatok után a delegáció tagjai számára szakmai előadásokat tartottak. A felkért előadók egyebek mellett a Magyar Honvédség felépítéséről, szervezetéről, a haderő eddigi fejlesztéseiről beszéltek, de tájékoztatták a delegáltakat a már megérkezett, illetve a jövőben érkező haditechnikai eszközökről is. Szintén ismertették a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság, valamint a NATO Erőket Integráló Elem küldetését, felépítését és feladatrendszerét.

LALA4147

Suhajda Bálint alezredes, az MH Nemzeti Katonai Képviselet hadműveleti tisztje elmondta: ebben az évben a NATO-tagállamok közül hazánk látja vendégül a Nemzeti Katonai Képviselők testületét, amelynek kézikönyve előírja, hogy a testületnek évente kétszer – nemzeti látogatás formájában – találkozót kell szerveznie. „A mai napon a szövetséges államok képviselői szakmai előadások keretén belül megismerték Magyarország a Szövetség érdekében végzett tevékenységét, szerepvállalását a műveletekben, valamint a védelempolitikai álláspontját” – foglalta össze az esemény jelentőségét.

A szakmai nap zárásaként a katonai képviselők az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Folyamőr Ezredhez látogattak, ahol betekintést nyertek az ezred mindennapi tevékenységébe. A látogatás következő programja a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár, ahol megtekintik az alakulat haditechnikai eszközeit.