Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-szerb védelempolitikai igazgatói találkozó Belgrádban

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. július 13. 12:05

Dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára július 5-6-án, delegáció élén Belgrádba látogatott, hogy hivatalos tárgyalást folytasson Predrag Bandić-csal, a szerb Védelmi Minisztérium védelempolitikai helyettes államtitkárával. A tárgyalás aktualitása a NATO KFOR parancsnoki pozíció 2021 őszétől egy éves időtartamra tervezett magyar átvétele, célja a magyar-szerb kétoldalú katonai együttműködés áttekintése volt.

Belgrád (2)

A megbeszélésen magyar részről hangsúlyozták, hogy a magyar-szerb kapcsolatok kiválóak, a védelmi minisztériumok és a haderők között egyaránt jó együttműködés alakult ki az elmúlt években.

A tárgyaló felek áttekintették a nyugat-balkáni biztonsági helyzetet. Magyar részről megerősítették, hogy hazánk továbbra is szilárdan elkötelezett a nyugat-balkáni régió békéje, biztonsága és stabilitása iránt, valamint kiemelt jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy 2021 októberétől a NATO KFOR parancsnoki pozíciót Kajári Ferenc vezérőrnagy veszi át.

A hivatalos tárgyalást követően a felek Nemzetközi Együttműködési Főosztályainak vezetői aláírták a 2021. évi Magyar-Szerb Kétoldalú Katonai Együttműködési Tervet.

Belgrád (1)