Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar világbajnokokat avattak Portugáliában

Szöveg: Szűcs László |  2010. április 1. 8:38

Március utolsó hétvégéjén a portugál főváros, Lisszabon közelében, egy kisvárosban rendezték meg a Kempo Karate Világbajnokságot. A versenyen két magyar versenyző is indult, és mindketten világbajnoki címmel tértek haza. Egyikük Tar László százados, a Magyar Honvédség hivatásos katonája.

Tar László százados, az MH Műveleti Központ Békeműveleti Osztályán szolgál afganisztáni iránytisztként. Csaknem másfél évtizede, 1996 óta foglalkozik a Zen Bu Kan Kempoval, ma már fekete öves, egy danos mester, korábban pedig más önvédelmi stílusokban ért el kisebb-nagyobb sikereket.

1595899510
Laci saját maga szponzorálásával jutott el a március utolsó hétvégéjén, Portugáliában megrendezett világbajnokságra, ahol 80 kilogrammos súlycsoportban, a pusztakezes, full contact kategóriában indult. Ebben a kategóriában egyébként a teljes erejű ütések, és rúgások mellett a dobások, illetve a földharc is dominál, azaz a versenyzőknek komplex tudással kell rendelkezniük – tudtuk meg a mestertől.

Egyébként a portugáliai volt a fiatal százados sportpályafutásának második világbajnoksága. Az elsőn még 1997-ben vett részt, amelyet akkor meg is nyert. Laci emellett több magyar bajnoki címmel és nemzetközi kupákon elért jó eredménnyel is büszkélkedhet.

Az egy danos mester a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: nem számított arra, hogy nyerhet, de amikor bekerült a döntőbe, már bízott benne, hogy megszerezheti az aranyérmet. A fináléban egyébként egy hazai versenyzővel került össze, akiért természetesen nagyon szurkoltak a helyi nézők.

– Nem tagadom, az ellenfelem jóval erősebb volt nálam. Én már az első menetben megsérültem, nagy

1595899510
valószínűséggel eltört az egyik csuklóm. Emellett pedig kaptam két, nagyon kemény térdrúgást a fejemre, amiktől KO közeli állapotba kerültem. De szerencsére sikerült összeszednem magam és a második menetben már én domináltam, és a harmadik felvonás is jól sikerült. A bírók ezután úgy döntöttek, hogy szükséges a hosszabbítás a küzdelem eldöntése érdekében. Ebből már csak 15–20 másodperc volt hátra, amikor egy köríves fejrúgással sikerült kiütnöm az ellenfelemet, aki ez után már nem tudta folytatni a küzdelmet, hiszen körülbelül két percre az eszméletét is elvesztette – elevenítette fel a küzdelem részleteit Tar László, aki jól tudja, hogy a full contact küzdelem a kívülállók számára gyakran véres és nehezen elfogadható. Ám ebben a kategóriában tényleg a csak a legjobban felkészült harcosok mérhetik össze tudásukat, akik tisztában vannak azzal, hogy az esetleges sérülés veszélye „benne van a pakliban".

1595899510
A harc természetesen csak a meccs lefújásáig tartott, az ellenfelek ezt követően sportszerűen, barátságban váltak el egymástól. Kölcsönösen gratuláltak a másiknak, Laci külön megdicsérte ellenfelét, hogy nagyon erős bunyós volt, és keményen kellett harcolnia ellene. Az újdonsült világbajnok elárulta: nagyon jól esett neki, hogy a portugál közönség felállva ünnepelte a győzelmét, a verseny után igazi sztárként kezelték, még közös fényképeket is készítettek vele.

A fiatal tiszt egyébként nem sokáig tudta megőrizni „inkognitóját", hiszen bár civilként érkezett, hamar kiderült róla, hogy katona. A portugál hadsereg ejtőernyősei ugyanis egy standon mutatták be felszerelésüket, s Laci elég hosszan elbeszélgetett velük szakmai kérdésekről. S ekkor azt is elárulta, mi a valódi hivatása.

A március végi portugáliai világbajnokságon harminc ország, ezerötszáz regisztrált versenyzője indult. Közülük mindössze ketten voltak magyarok. Tar László mellett Tóth Gergely kempo mester indult a 70 kilogrammosok között, a pusztakezes full contact kategóriában, és ő is világbajnok lett.

Tar százados tervei között természetesen szerepelnek további nemzetközi versenyek, de legközelebb májusban, az országos bajnokságon lép a küzdőtérre. Emellett szeretne újabb dan fokozatot is elérni, amely azonban – legalábbis saját bevallása szerint – majd csak néhány év múlva lesz esedékes. A közeljövő tervei között viszont szerepel, hogy szeretné magát kipróbálni az MMA ketrecharc küzdelemben is.

Tar Lászlóról, valamint ugyancsak katona és kempo világbajnok testvéréről, Tar Tamásról készített korábbi írásunkat itt olvashatják.

1595899510
 

Fotó: Tar László archívuma