Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarok képzik az afgán rendőröket

Szöveg: Dánielné Vígh Krisztina |  2009. február 12. 12:01

Pol-e Khomri városi rendőrségére 32 újoncot vettek fel az elmúlt időszakban. Ezeknek a rendőröknek a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) katonái és magyar rendőrök tartottak felkészítést.

Első nap az alap lőgyakorlat végrehajtására való felkészítés volt a cél, megismertették velük a betartandó biztonsági rendszabályokat a lőtéren és fegyveres szolgálat közben.
A lő-kiképzés során megtanulták a gépkarabély, géppuska és RPG használatát. A gépkarabélynak és géppuskának a szét-, és összeszerelését gyakoroltatták az állománnyal.

A MH PRT rendszeresen tart az afgán rendőrök részére lő-kiképzést és lőgyakorlatot, így a magyar katonáktól és rendőröktől sok hasznos, a későbbiekben alkalmazható dolgot megtanulhatnak.

A második napon a felkészítés folyamán tanultakat a gyakorlatban is alkalmazhatták, akinél az oktatók hibát észleltek, az azonnal korrigálásul került. Gépkarabéllyal hajtottak végre lőgyakorlatot, melyet sok tanulsággal zártunk; örömmel tapasztaltuk, hogy nem volt hiábavaló az oktatás, a rendőrök jól és pontosan alkalmazták az az addig tanultakat.

A magyar kontingens segítségével a jelentkezők nem csak a fegyverek szakszerű használatát sajátították el, hanem egészségügyi, számítástechnikai, jogi felkészítésben is részesültek.