Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország élen jár az európai katonai kibervédelemben

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: illusztráció |  2020. október 16. 7:00

Magyarország Kiber és Információs Domain Koordinációs Központ projektben való részvételét erősítette meg aláírásával prof. dr. Kovács László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) kibervédelmi haderőnemi szemlélője október 15-én, csütörtökön, Budapesten. A PESCO (Permanent Structured Cooperation - Állandó Strukturált Együttműködés) harmadik körös projektjében hazánk résztvevőként, állandó tagként vállal szerepet.

Az aláírási ceremónia után a dandártábornok elmondta: Magyarország számára ez egy kivételes lehetőség, hiszen egy, az Európai Unió által támogatott olyan projektben veszünk részt, amely teljes mértékben zászlóshajója lehet nemzetközi együttműködéseknek a kibertérben.

Magyarország 2017 áprilisában határozott arról, hogy alapító tagként csatlakozik a PESCO-hoz, amely lehetőséget biztosít az EU tagállamok egy csoportjának, egy szorosabb védelmi együttműködés kialakítására. Az elmúlt években már számos közös projekten keresztül megvalósuló együttműködésben hazánk több esetben résztvevőként és megfigyelőként is közreműködött. A harmadik körös PESCO projektek indítására 2019 novemberében került sor a védelmi miniszterek ülésén elfogadott tanácsi határozat keretein belül. Ennek értelmében Magyarország résztvevőként csatlakozott a Kiber és Információs Domain Koordinációs Központ (Cyber and Information Domain Coordination Centre – CIDCC) programhoz. Hazánkat a projektben az MHP Kibervédelmi Haderőnemi Szemlélőség képviseli.

A projekt célja egy multinacionális kiber- és információs domain koordinációs központ létrehozása és működtetése állandó multinacionális katonai elemként, összhangban a kibervédelemről szóló, 2018. június 13-i európai állásfoglalással. Az együttműködés további célkitűzése az EU missziók és műveletek kibertérből érkező információkkal történő ellátása, a beérkező információk elemzése és a nemzeti és nemzetközi koordináció magasabb szintű megvalósítása. Hazánk számára a projekt olyan előnyöket jelent, amely a pontosabb és naprakészebb kiber-helyzetkép kialakításához szükséges információk cseréjében jelentkezik elsősorban. Magyarország mellett Németország és Hollandia is részt vesz még az együttműködésben.