Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország és Olaszország szövetségben, közösen küzd kontinensünk biztonságáért

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szabó Lajos zászlós és Kertész László |  2022. március 7. 21:59

Elismeréssel szólt Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszter, a magyar katonák feladatvállalásáról és arról a segítségről, támogatásról, amellyel Magyarország az ukrajnai menekülteket fogadja, miután Budapesten hivatalos látogatáson fogadta őt Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A két tárcavezető a találkozó során szándéknyilatkozatot is aláírt a védelmi együttműködés további elmélyítéséről.

LALA0321

Katonai tiszteletadással, hivatalos látogatáson fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter Lorenzo Guerini olasz védelmi minisztert március 7-én, Budapesten. A találkozó kiemelt témái az orosz-ukrán háború, a Nyugat-Balkán stabilitása, valamint a kétoldalú védelmi kapcsolatok voltak.

A megbeszélésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta, hogy Magyarország mélységesen elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, és kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Az orosz támadás egész Európa biztonságát fenyegeti, amire egységes választ kell a Nyugatnak adnia. Az egység demonstrálása érdekében Magyarország támogatja a NATO és az Európai Unió által meghozott döntéseket. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Ukrajnával szomszédos országként hazánkra több feladat is hárul. „Magyarország kormánya a körültekintő, megfontolt, előrelátó és higgadt cselekvést hangsúlyozza, és azt vallja: a helyzet rendezéséhez minél előbb vissza kell térni a tárgyalásos megegyezés útjára” – mondta, hozzátéve: hazánk kiemelt szerepet vállal a háború elől menekülők befogadásában és segítésében. Jelen pillanatban a menekültek tömegeinek fogadása, ellátása és elszállásolása a legégetőbb feladat. „Magyarország tömeges menekülthullámra számít, így adott esetben a szövetségesek támogatására is szükség lehet” - tette hozzá a miniszter. Benkő Tibor kiemelte, hogy szintén kritikus fontosságú Ukrajna gyors megsegítése. Magyarország egészségügyi és humanitárius segítséget nyújt az országnak, illetve alapvető hiánycikkeket, például üzemanyagot biztosít számukra” - hangsúlyozta a tárcavezető.

Olasz védelmi miniszter látogatása KLAC9803

A honvédelmi miniszter a tárgyaláson arról tájékoztatta olasz partnerét, hogy a Magyar Honvédség számára természetesen az ország nemzeti határainak biztosítása is kiemelt feladat. Meg kell akadályozni, hogy a szomszédunkban zajló háború során a harcoló erők alegységei átsodródjanak magyar területre. Ennek érdekében a Magyar Honvédség megerősítette jelenlétét a keleti országrészben. Benkő Tibor a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy hazánk stratégiai partnerként tekint Olaszországra, a két ország közötti intenzív, kétoldalú katonai kapcsolatok kiterjednek a légierő és légvédelem, továbbá a szárazföld területén számos közös gyakorlat végrehajtására, katona-egészségügyi és haditechnikai együttműködésre. A kétoldalú együttműködés alakításában továbbra is prioritást élveznek a NATO-tagságból fakadó kötelezettségekkel kapcsolatos megbeszélések.

A sajtótájékoztatón mindkét miniszter hangsúlyozta, hogy az ukrán-orosz háború ellenére sem szabad megfeledkezni a nyugat-balkáni régióról, amely számos olyan politikai problémával küzd, amely könnyen biztonsági fenyegetéssé fejlődhet. Lorenzo Guerini kifejtette: Olaszország is kiemelt figyelmet fordít a nyugat-balkáni térség stabilitására és fejlődésére, ami kiváló terepet kínál az országaink közötti együttműködésre. Méltatta a magyar katonák KFOR-ban végzett munkáját, külön kiemelve a misszió magyar parancsnokának eddigi tevékenységét.

A tárgyalás után a két fél szándéknyilatkozatot írt alá, amely a két ország közötti védelmi együttműködés bővítésének lehetőségeit tartalmazza. Benkő Tibor a dokumentum kapcsán kifejtette: a háború elleni közös erőfeszítések mellett a két nemzet a jövőben is tovább kívánja folytatni katonai téren a közös kiképzéseket, felkészítéseket, az innovációt, az oktatást és a közös missziós együttműködést, többek között a KFOR-ban. „Ugyanabban a szövetségben vagyunk, közösek a feladataink és a céljaink a térség békéjének megőrzése tekintetében, így természetes, hogy a Nyugat-Balkán biztonságáért is közösen érzünk felelősséget” – fogalmazott.

Olasz védelmi miniszter látogatása KLAC9853

Lorenzo Guerini mindenekelőtt Magyarország és a Magyar Honvédség kiemelkedő munkáját köszönte meg az ukrajnai menekültek segítése és támogatása terén. Mint mondta, a találkozó során még ezekben az egész Európa számára nehéz napokban is sikerült konstruktív és előremutató megbeszélést folytatniuk, a szándéknyilatkozat pedig a két ország és a két védelmi terület kiváló együttműködésének bizonyítéka.

A háború kapcsán kijelentette: Oroszország Ukrajna elleni támadásának megítélése Olaszország részéről is egyértelmű: határozottan elítélik az agressziót, minden erejükkel a párbeszédet szorgalmazzák, ugyanakkor minden támogatást megadnak a NATO és az Európai Unió egységes döntéseinek végrehajtásához.