Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Magyarország fegyveres védelme minden magyar ügye”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. április 19. 8:52

Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője meghívására, „A Magyar Honvédség válaszai a megváltozott biztonsági környezet kihívásaira” címmel tartott előadást Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Székesfehérváron kedd este.

2023.04.18_Miniszteri_szfvar 21

„Magyarország semmilyen körülmények között nem fog belesodródni ebbe a háborúba, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a háború ne is jöjjön a közelünkbe” – fogalmazott előadásában a honvédelmi miniszter, hozzátéve: hazánk továbbra sem szállít fegyvereket a háborús zónába és nem engedi azok magyar–ukrán határon való átjutását sem. Szalay-Bobrovniczky Kristóf aláhúzta: elhúzódó háborúra kell számítani, és amíg nem születik béke a felek között, bármilyen véletlen esemény is magában hordozhatja a konfliktus eszkalálódásának lehetőségét. Amit Magyarország kormánya mindenképpen szeretne elkerülni, ezért nagyfokú higgadtságra és stratégiai nyugalomra van szükség – fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: kevesen számítottak arra, hogy két európai, keresztény állam lakosai hagyományos fegyverekkel fognak megküzdeni egymással. A globális változások hatására Magyarországnak változtatnia kellett a korábbi álláspontján és fel kellett ismernie, hogy az ország fegyveres védelme minden magyar közös ügye. „Ezt nem bízhatjuk másra. Természetesen támaszkodhatunk nemzetközi szervezetekre. Kell is, elsősorban az Észak-atlanti Szerződés Szervezetére, de a NATO, a világ legnagyobb és legsikeresebb védelmi szövetsége csak akkor tud működni, ha a tagállamok nemzeti haderői olyan felszereltséggel, kiképzetséggel, harckészséggel, elszántsággal, tudással bírnak, amelyek ezt a védelmet lehetővé teszik” – hangsúlyozta, hozzátéve: nemcsak a magyar kormány, hanem a nemzet egésze a NATO mögött áll, mert a nemzetközi védelmi föderáció rendkívül fontos garanciája a biztonságunknak. Hazánk teljesítette a NATO-tagságból eredő kötelességeit, mert egy évvel a határidő előtt, már idén elérjük a GDP-arányos 2 százalékos védelmi költségszintet – húzta alá.

2023.04.18_Miniszteri_szfvar 15

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal kapcsolatban a tárcavezető arról beszélt: a globális változások lehetőséget teremtettek arra, hogy a haza ügyének szolgálata nagyszabású társadalmi figyelmet kapjon, a hadseregen belüli modernizáció pedig felgyorsulhasson. „Egyfelől építenünk kell a haderőt, másfelől nehezebb költségvetési körülmények között vagyunk, mint korábban” – emelte ki.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: Magyarország katonai érdeke, hogy a legalapvetőbb utánpótlásait saját kézben és hazai földön tudja, az egykori komoly hadiüzemek „elkótyavetyélése, szétverése, elengedése” pedig jelentős hiba volt. Az elmúlt hónapok eredményei kapcsán Szalay-Bobrovniczky Kristóf felsorolta: a kézifegyvereknél lényegében megtörtént a csere, a légvédelem terén is jelentős lépéseket tettünk, a zalaegerszegi Lynx-gyár már működik, Kiskunfélegyházán cseh és amerikai kézifegyvereket gyártanak, Gyulán az Airbus egyik kiemelt jelentőségű gyára és üzeme működik, Várpalotán pedig lőszergyár épül, amelynek Magyarország és a közép-kelet-európai régió szempontjából nagy jelentősége lesz.

2023.04.18_Miniszteri_szfvar 24

„Magyarország honvédelemre rendezkedik be, nem készül háborúzni senkivel” – szögezte le a honvédelmi miniszter, aki arról is beszélt, hogy fontosnak tartja a személyi állomány létszámát, fizikai és lelki állapotát, felkészültségét és motiváltságát, valamint a NATO-struktúrába való illeszkedési képességét. Megítélése szerint egy eszközeiben modernné váló, high-tech, a változó világ kihívásainak megfelelő, ütőképes hadsereghez elszánt, bátor, jól kiképzett és hazafias értékeket valló honvédekre van szükség, így az országos toborzókampány alapvetően a fiatalokat szeretné megszólítani, és a katonai életpálya megbecsültségét kívánja visszaállítani.

„Székesfehérvár tradicionálisan nagyon fontos parancsnoki-irányítási helyszínként szerepel, ami nyilvánvalóan nem véletlen: az ország egyik legjobban védhető pontja, amely minden határunktól kellően távol, a fővároshoz azonban közel helyezkedik el. Egyúttal kínálja azt a redundanciát, hogy ha egy budapesti székhelyű, kormányzathoz közeli parancsnoki pozíció támadás alá kerülne, akkor egy másik vezetésű pontként funkcionálni tudna. Ilyen szempontból Székesfehérvár ideális helyen van” – ezt már Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kérdésére felelve mondta a honvédelmi miniszter, aki méltatta, hogy a város elfogadja a katonaság szerepét és a katonák jelenlétét.

2023.04.18_Miniszteri_szfvar 32