Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország idén is részt vett a NATO legnagyobb nemzetközi kibervédelmi gyakorlatán

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. május 7. 8:10

A „Locked Shields” - évente megrendezett - gyakorlaton 2023-ban 38 nemzet több mint háromezer kiberbiztonsági szakértője mutatta meg tudását április végén.

lockhed shields 2023

A NATO Cooperative Cyber Defense Center of Excellence szervezésében indított eseményt - annak komplexitás miatt - egy év alatt 400 szakember tervezte meg és készítette el a több mint 5500 virtuális számítógépből álló környezetet. A magyar csapat összeállítása és felkészítése a honvédelmi ágazat szervezésében történt, a gyakorlaton résztvevőket a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, valamint a honvédelmi szervezetekkel együttműködő – a hazai kiberbiztonsági tevékenységben résztvevő – állami és civil szervezetek alkották. A több mint 90 főből álló gyakorlatozó állomány soraiban az informatikai terület mellett jogi, stratégiai és média-kommunikációs szakemberek is fontos szerepet kaptak.

A Locked Shields gyakorlaton az ellenséges szándékú, támadó vörös csapatok versenyeznek a védekező kék csapatokkal. A kék csapat feladata az, hogy megvédje a nagyszabású kibertámadásoktól egy kitalált ország komplex infokommunikációs rendszereit és kritikus infrastruktúráját, beleértve a legfejlettebb telekommunikációs, műholdas, energia- és bankrendszereket is.

Az éves szinten megrendezett gyakorlat remek lehetőséget biztosít a nemzetek számára, hogy valós idejű, komplex kibertámadásokat gyakoroljanak, továbbá felmérjék, hogy milyen hatékonysággal és gyorsasággal képesek elhárítani ezeket.

További információk a gyakorlatról: https://ccdcoe.org/news/2023/6016/