Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország pályázik az ENSZ BT-tagságra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. szeptember 22. 6:38

Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn New York-ban jelezte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, hogy Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagságára pályázik 2012-13-ban. A kormányfő elmondta, hogy Magyarország már több országgal tárgyalt ez ügyben és további államokkal tervez egyeztetést.

Magyarország utoljára 1992-93-ban volt a 15 tagú testület nem állandó tagja.
Ban Ki Mun arra kérte Bajnai Gordont, hogy Magyarország vállaljon vezető szerepet a világszervezet keddi klímaváltozási csúcstalálkozóján. A kormányfő “egyértelművé tette, hogy Magyarországra lehet számítani". A főtitkár továbbá azt kérte, hogy Magyarország szólaljon is fel a probléma megoldása mellett.

A miniszterelnök – aki gratulált Ban Ki Munnak az ENSZ-ben eddig általa végrehajtott reformokhoz – a magyarországi gazdasági válságkezelés kapcsán elmondta: fájdalmas lépéseken van túl az ország. Vázolta, hogy mely területeken történtek intézkedések, és milyen mértékben sikerült a hiányt az évek során leszorítani. Ban Ki Mun teljes támogatásáról biztosította a válságkezelő intézkedések végigvitelében Magyarországot.

Az ENSZ-főtitkára ezenkívül megköszönte Magyarország szerepvállalását a világszervezet békefenntartó műveleteiben – tájékoztatott a kormányszóvivő.

A kormányfő a megbeszélésen kitért Magyarország emberi jogi célkitűzéseire, tájékoztatást adott a Budapesti Népirtás Megelőzési Központ létrehozásának menetéről.

Bajnai Gordon kedden részt vesz a világszervezet klímaváltozási tanácskozásán, és felszólal a kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításával kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen, szerdán pedig jelen lesz az ENSZ Közgyűlés 64. ülésszakának megnyitóján.