Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország támogatja, hogy Európa hatékonyabb védelemmel rendelkezzen

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. május 6. 19:36

Európa védelmének jövőjéről, valamint az európai biztonság és védelempolitika aktuális kérdéseiről tanácskoztak a tagországok védelmi miniszterei május 6-án, csütörtökön, Brüsszelben. A megbeszélésen hazánkat Szabó István honvédelmi államtitkár és Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára képviselte.

Brüsszel6

A tárgyaláson kiemelt hangsúlyt kapott az Európai Unió Közös Biztonság- és Védelempolitikájának (KBVP) előmozdítása is, melynek kapcsán Szabó István hangsúlyozta, hogy Magyarország érdeke a közös védelempolitika hatékonyságának a növelése, a Stratégiai Iránytűben megfogalmazott, a tagállamok javaslataira alapozott és közösen elfogadott, 5-10 éves stratégiai célok mentén.

Az államtitkár üdvözölte, hogy az elmúlt két hétben már második alkalommal találkozhatnak a védelmi miniszterek. Mint mondta: a magas szintű találkozók gyakorisága is jól mutatja az Európai Unió reflexiós folyamatának fontosságát.

Brüsszel3

Szabó István szólt arról is, hogy hazánk a közös védelempolitika hatékonyságának erősítésén keresztül is hozzájárul Európa és a magyar állampolgárok biztonságának növeléséhez. A csütörtöki tanácskozás fő témája az Európai Unió válságkezelési eszköztárának és reagálóképességének erősítése volt. Magyarország már most is aktívan kiveszi a részét az EU stabilizációs tevékenységéből, hiszen a tíz legnagyobb hozzájárulója között vagyunk az EU válságkezelésének keretében futó katonai műveleteknek.

Magyarország számára kiemelt érdek, hogy az Európai Unió képes legyen hatékonyan reagálni a szomszédságában kialakult válságokra. „Földrajzi elhelyezkedésünk okán kiemelt figyelmet fordítunk a déli irányból érkező fenyegetések kezelésére, azon belül is a Nyugat-Balkán és a Száhel-övezet stabilitására, valamint támogatjuk a cselekvőképesebb európai válságkezelést segítő kezdeményezéseket” – tette hozzá.

Brüsszel5

A tárgyalást követően Szabó István magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a válságkezeléssel foglalkozó brüsszeli tanácskozás hozzájárul azon Magyarország által is támogatott elképzelés megvalósulásához, hogy Európa hatékonyabb védelemmel rendelkezzen és erőteljesebben lépjen fel az európai védelem keretein belül.

A tanácskozás margóján a miniszterek megvitatták az Európai Védelmi Ügynökséget (EDA) és az EU Műholdközpontot érintő aktuális kérdéseket, valamint egy a Jens Stoltenberg NATO főtitkárral közösen tartott munkaebéd során az EU és a NATO közötti műveleti együttműködésről egyeztettek a tárcavezetők.

Brüsszel1

Fotók forrása: consilium.europa.eu