Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tunézia magyarországi nagykövetét fogadta a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. március 1. 20:06

Udvariassági látogatáson fogadta Abdelkarim Hermit, a Tunéziai Köztársaság budapesti nagykövetét Benkő Tibor honvédelmi miniszter március 1-jén, Budapesten.

LALA0069

Benkő Tibor a találkozón elmondta, hogy a Tunéziai Köztársasággal fennálló kapcsolatok kiegyensúlyozottak. Tunézia Magyarország számára kulcsfontosságú partner Észak-Afrikában, amellyel több mint hat évtizedes együttműködés alakult ki.

LALA0076

A tárcavezető ismertette Magyarország biztonságpolitikai környezetét. Hazánk a keleti és déli fenyegetések metszéspontjában helyezkedik el. Jelenleg egyszerre kell szembenéznünk mindkét kihívással, hiszen miközben az illegális migrációs nyomás déli határainknál továbbra sem csökken, a szomszédos Ukrajnában háború zajlik, mely nemcsak Magyarország, hanem egész Európa biztonságát fenyegeti. Magyarországnak nagyon körültekintően kell kezelni a helyzetet, mivel nemcsak az ország lakosságának a biztonságáról kell gondoskodni, hanem felelősséggel tartozunk a kárpátaljai magyar kisebbség sorsáért is. Ennek megfelelően a Magyar Honvédség erőket csoportosított át a keleti határra azzal a kettős céllal, hogy egyrészt támogatást nyújtson a Belügyminisztériumnak az eddig beérkezett mintegy 95 ezer menekült szervezett fogadásához és ellátásához. Másrészt, hogy megakadályozza azt, hogy Ukrajna területéről hazánkba fegyveres csoportok sodródjanak át. Ezen feladatokat a Magyar Honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően jelenleg bár saját erővel, de szövetségesi rendszerben oldja meg.

LALA0079

Abdelkarim Hermi nagykövet elismerését fejezte ki, hogy Magyarország milyen bölcsen jár el az orosz-ukrán konfliktus kezelésében. Továbbá egyetértett azzal a magyar állásponttal, hogy a konfliktus rendezésének egyetlen útja a háborúban álló felek közötti tárgyalás lehet.

A tunéziai nagykövet ismertette a tunéziai védelmi minisztérium működését és felvázolta a kétoldalú katonai kapcsolatok lehetséges területeit, megemlítve a képzés-kiképzést, a katonai egészségügyet és a védelmi ipart. Benkő Tibor egyetértve a kezdeményezéssel indítványozta, hogy a katonai együttműködés lehetséges területeit szakértői szinten azonosítsák be, majd a két védelmi minisztérium egy keretmegállapodásban rögzítse azt.

LALA0084