Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországnak itt van most ránk szüksége

Szöveg: Csekei Judit százados, Gyimóthy Levente | Fotó: Csekei Judit százados |  2020. december 16. 12:34

A közeledő ünnepek alkalmával a déli és nyugati határszakaszon határzárási feladatokat ellátó katonákat látogatta meg dr. Böröndi Gábor altábornagy december 14-15-én.

Böröndi altgy_Győr004

A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese az első napon a déli határ Baranya megyei szakaszán tett látogatást, ahol az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái teljesítenek határőrizeti feladatokat. Villányban és Sátorhelyen a székesfehérvári honvédek szállásain tett szemlét, majd a Beremendhez közeli Illocska település vasúti határátkelőjén szolgálatukat teljesítő katonákkal is találkozott.

Böröndi Gábor altábornagy másnap Győr-Moson-Sopron, valamint Vas megyében, a határmegerősítő szolgálatot ellátó, illetve a pihenőidejüket töltő - főként győri, szolnoki és tatai - katonákkal találkozott a szolgálati helyeiken, illetve az elhelyezési körleteikben. Az elöljárót Könczöl Ferenc ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka, valanint Pécsvárady Szabolcs ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár megbízott parancsnoka fogadta és kísérte a látogatás alatt.

Böröndi altgy_Győr014

A Magyar Honvédség - ahogyan a járványhelyzet első hulláma során is tette - most is részt vesz a koronavírus elleni védekezésben. A katonák közreműködnek a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatokban, támogatják a rendőrséget, a közigazgatást és az egészségügyi dolgozókat a szakfeladataik ellátásában. Az ideiglenesen visszaállított határellenőrzési feladatok miatt szeptember 1-jétől a rendőrség munkáját támogatva több határszakaszon is katonák erősítik a határvédelmet.

Győr-Moson Sopron megyében az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, valamint az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság katonái, míg Vas megyében a győri alakulat mellett az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kijelölt erői látják el a szolgálatot az osztrák, a szlovén és a szlovák határszakaszon. A honvédek a rendőrséggel egyeztetett, illetve az általuk meghatározott helyszíneken vesznek részt a határőrizet megerősítésében. A katonák legfontosabb  feladata - a rendőrség igényeivel összhangban - a határátlépések ellenőrzése, a kisebb határátkelők zárása és ellenőrzése, valamint az útzárak fenntartása.

Böröndi altgy_Győr006

Böröndi altábornagy a katonákkal beszélgetve - többek között - a honvédek tapasztalatairól, valamint a szolgálati és elhelyezési körülményeikről, az ellátás minőségéről, illetve a katonák anyaalakulataiknál betöltött beosztásáról, a folyamatban lévő haderőfejlesztéssel kapcsolatos várakozásaikról érdeklődött. Valamennyi helyszínen személyesen köszönte meg a katonák szolgálatát, munkáját, motiváltságát és fegyelmezettségét. „Kötelességünk, hogy hazánkat minden tekintetben támogassuk” - mondta.

A látogatás befejezéseként kitartást és jó egészséget kívánt a honvédeknek, és mint mondta: „az igazi ünnep akkor jön el, ha ezt a járványhelyzetet magunk mögött tudhatjuk.”