Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modern, gumikerekes harcjármű fejlesztése és gyártása kezdődhet meg

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2020. december 16. 12:56

A Rheinmetall vállalat düsseldorfi központjában december 15-én, kedden írták alá azt a kutatás-fejlesztési megállapodást, amely alapján magyar részvétellel kezdődhet majd meg egy modern, gumikerekes harcjármű fejlesztése és gyártása.

20201216-dusseldorf (11)

Az erről szóló dokumentumot magyar részről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Maróth Gáspár, a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, míg a Rheinmetall részéről Armin Papperger, a cég elnök-vezérigazgatója látta el kézjegyével.

Armin Papperger ismét a magyar kormány rugalmasságát, kezdeményezőkészségét és gyors problémamegoldó képességeit emelte ki, ami a Lynx-programhoz hasonlóan hatékony és produktív tárgyalásokat eredményezett. Mint a magyar delegáció számára tartott, részletes bemutatón is többször elhangzott: a Magyar Honvédség az igényeinek megfelelően „válogathat” a Rheinmetall Defence által kínált megoldások, lehetőségek közül. Fontos ugyanakkor azt is kiemelni - tette hozzá a vezérigazgató -, hogy közös vállalatokkal, a magyar és a német fél egyenrangú munkájával történhet meg az egyes haditechnikai eszközök, rendszerek, fegyverek beszerzése és legyártása.

20201216-dusseldorf (14)

Armin Papperger emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyártás mellett igen komoly kutatási-fejlesztési és tesztelési képességeket is kiépítenek Magyarországon. Ennek köszönhetően a magyar haderő olyan eszközökkel, harcjárművekkel gazdagodhat majd, amelyek tökéletesen megfelelnek a honvédség igényeinek.

Maróth Gáspár az aláírást követően elmondta: a Rheinmetall legújabb, forradalmian új technológiákra épülő, gumikerekes harcjárművének tervei készülhetnek el Magyarországon, illetve részben Zalaegerszegen. Az elképzelések szerint kaposvári végszereléssel történhet majd meg a járművek gyártása, külföldi megrendelők számára is. Mint a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos leszögezte: ezzel Magyarország a világ élvonalába tartozó fejlesztési és gyártási folyamatokba kapcsolódhat be.