Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon járt az olasz szárazföldi erők parancsnoka

Szöveg: MH SZFP | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2024. szeptember 23. 16:20

A Magyarország és Olaszország közötti kétoldalú katonai együttműködés fontosságát méltatta a Honvéd Vezérkar főnöke és az olasz szárazföldi haderő első embere a Veszprém melletti újmajori nemzetközi katonai bázison tartott találkozójukon.

202409_olasz_vezérkari_főnök_Magyarországon_MH_SZFP (3)

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke udvariassági látogatáson fogadta Carmine Masiello altábornagyot, aki egynapos hivatalos úton járt Magyarországon, mások mellett Michele Romano főtörzszászlós, haderőnemi vezénylőzászlós kíséretében.

A felek nyitott és oldott légkörben cseréltek véleményt a jelenlegi és jövőbeli kihívások kilátásairól, valamint feltérképezték a közös érdeklődési területeket, amelyeken erősíteni kell az együttműködést és az interoperabilitást.

Az olasz altábornagy az újmajori Camp Croft néven ismert bázison meglátogatta a NATO Magyarországon települt, Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoportját, amelyben mintegy 250 olasz katona teljesít szolgálatot.

202409_olasz_vezérkari_főnök_Magyarországon_MH_SZFP (14)

Az olasz kontingenst köszöntve Masiello altábornagy méltatta a katonák elkötelezettségét és bátorságát. Hangsúlyozta, hogy a hadseregnek készen kell állnia a hazáért való harcra, a haza érdekében való cselekvésre.

Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokságának megbízott parancsnoka, valamint Hetényi Botond őrnagy, a többnemzeti harccsoport magyar kontingensének parancsnoka kíséretében a Masiello altábornagy vezette olasz katonai küldöttség megtekintette a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterének főbb helyszíneit.

202409_olasz_vezérkari_főnök_Magyarországon_MH_SZFP (6)

Statikus bemutatón a vendégek képet kaptak a magyar haderőmodernizáció jelenlegi helyzetéről. A Magyar Honvédség valamennyi újonnan beszerzett szárazföldi technikai eszköze – a harcjárművektől a kézifegyverekig terjedő arzenál – mellett a NASAMS légvédelmi rakétarendszert és a szentesi műszaki ezred víztisztító berendezését is testközelből vizsgálhatták meg, a kiválóan felkészült kezelőszemélyzettől pedig alapos tájékoztatást kaphattak a fegyverek képességeiről.

Magyarországon olasz, horvát, amerikai és török részvétellel hozták létre a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoportját. Az észak-atlanti szövetség keleti szárnyát erősítő harccsoport kiképzési feladatokat, gyakorlatokat hajt végre, hogy felkészüljön magas intenzitású védelmi műveletek végrehajtására.