Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon szolgált a német tartalékos katona

Szöveg: Simsikné Bencsik Mónika főhadnagy | Fotó: Kerekesné Benedek Mária őrnagy, Saár Péter |  2020. december 11. 7:18

Christian Nyhuis őrnagy, a Bundeswehr tartalékos katonája november 23. és december 10. között Magyarországon, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokságon (MH TTP) teljesített szolgálatot.

német_tartalékos_TTP (1)

A Bundeswehr Összhaderőnemi Támogató Parancsnokság (Joint Support and Enabling Services - JSES) és a Magyar Honvédség között ősszel született a szándéknyilatkozat a kétoldalú együttműködésről.

Ugyan Martin Schelleis altábornagy, a JSES parancsnokának látogatása - így a nyilatkozat aláírása is - a járványhelyzet miatt elmaradt, azonban a kidolgozó munka ennek ellenére is megkezdődött. Az együttműködés végső célja az interoperabilitás és a közös képességek kialakítása öt szakterületen. A területvédelem és a tartalékos rendszer, a logisztika, a katonai rendészet, a vegyivédelem és a civil-katonai együttműködés területeken tervezett közös munka keretrendszerére vonatkozó magyar javaslat kidolgozását az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság koordinálta, e munkában Nyhuis tartalékos őrnagy is tevékenyen részt vett.

A tervezés első fázisában egyeztetések zajlottak az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Központ, az MH Katonai Rendészeti Központ, az MH TTP Hátországvédelmi Igazgatóság, a Magyar Honvédség Parancsnoksága logisztikai haderőnemi szemlélőség, valamint az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ szakemberei között. Ezt követően, már a szükséges információk birtokában fogalmazták meg az együttműködési koncepciót, a jövőbeli célokat és az elvárásokat. Mindemellett kialakították az együttműködés struktúráját, illetve kijelölték a szakterületi összekötő személyeket.

német_tartalékos_TTP (4)

A munkát könnyebbé tette, hogy Christian Nyhuis folyékonyan beszél magyarul, hiszen felesége magyar. Két közös gyermekük van, akik mindketten a Bundeswehrben szolgálnak. Az 58 éves őrnagy korábban vám- és pénzügyőrként is dolgozott, és együttműködött a magyar kollégákkal az európai uniós csatlakozásunk előtt. Jelenleg az 1. Német-Holland Hadtestnél béketámogató tiszti beosztást tölt be. Nemzetközi tapasztalatai, közreműködése jelentős segítség volt az együttműködés részleteinek kidolgozásában, és megkönnyíti a későbbi egyeztetéseket a német féllel.

A résztvevők elért eredményeiket december 10-én foglalták össze abban a jelentésben, amit Sándor Zsolt vezérőrnagynak, az MH TTP parancsnokának tettek. Az eseményen jelen volt Uwe Zwonar alezredes, német véderő attasé, Wolf Illner alezredes, az MHP parancsnokhelyettesének vezető katonai tanácsadója és Erik Gneiser alezredes, logisztikai cseretiszt is. Sándor vezérőrnagy a jelentést elfogadta, majd emléktárggyal köszönte meg Nyhuis tartalékos őrnagy szolgálatát.

német_tartalékos_TTP (3)