Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már lehet jelentkezni a versmondó versenyre

„Én nem tudom, mi az a háború, // De látom, hogy mindenki szomorú.”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde archív felvétele |  2022. október 19. 14:02

Idén tizenötödik alkalommal rendezi meg versmondó versenyét a HM Katolikus Tábori Püspökség december 6-án, kedden, Budapesten, a püspökség épületében. A kötelező szavalat Móra Ferenc: Esti imádság című verse lesz.

versmondó_archív_1

A versenyre a Honvédelmi Minisztériumban, valamint a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonák, honvédelmi alkalmazottak, kormánytisztviselők 10-15 éves (2007-2012-ben született) gyermekei jelentkezhetnek.

A december 6-án 17:00-kor kezdődő megmérettetés első fordulójában Móra Ferenc: Esti imádság című versét kell elszavalnia minden jelentkezőnek. A második fordulóban szabadon választhatnak az alábbi művek közül: Berda József: Csöndes erdő: Isten virágzik bennem!, Jékely Zoltán: Háborúból, Jókai Anna: Ima Magyarországért (részlet), Jókai Anna: Nagycsütörtök, Kisfaludy Sándor: A legszebb gyöngy, Nagy Gáspár: A kincsről ami van, Nemes Nagy Ágnes: Téli angyal, Szabó Magda: , Vajda János: Húsz év múlva, Vajda János: Őszi tájék.

A zsűri több szempontot figyelembevéve fogja meghozni végső döntését. A gyerekeknek gondosan ügyelni kell egyebek mellett a hibátlan szövegismeretre, az előadásmód és arcjáték összhangjára, a szemkontaktusra, valamint a megfelelő hanghordozásra és hangerőre is.

A zsűri elnöke – a tervek szerint – Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes lesz, míg a tagok Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész, Zsuffa Tünde író, az Esztergom-budapesti Érsekség sajtófőnöke, Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke, Takács Tamás ezredes, lelkészi kar vezetője és Kovács Gábor Dénes színész-pedagógus, az Artista- és Előadó-művészeti Akadémia igazgatója lesznek.

A versenyre 2022. november 21. hétfő 17.00 óráig lehet jelentkezni a kitöltött jelentkezési adatlap megküldésével a püspökség központi katonai e-mail címére: [email protected].

A költeményeket, a jelentkezési lapot és a versenyről bővebb információkat a https://ktp.hu/esemenyek/versmondo-verseny-2022 honlapon találhatnak.