Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már nem dörögnek a fegyverek

Szöveg: MTI/hirado.hu/honvedelem.hu |  2008. augusztus 13. 8:31

Leállította az orosz hadsereg hadműveleteit kedden Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Bár a fegyverek már nem dörögnek, a néhány napos háborúnak azért vannak “utórezgései”. Az USA-t megvádolták, hogy katonái részt vettek a konfliktusban, Grúzia pedig bejelentette, hogy kilép a FÁK-ból, ám még így is a NATO tagja lehet. A konfliktus miatt százezren menekültek el otthonaikból. Az elmúlt órák eseményeinek összefoglalója.

Nem harcoltak amerikai katonák

Az Amerikai Egyesült Államok cáfolta, hogy amerikai katonák harcolnának a grúz erők oldalán, illetve több amerikai katona elesett volna a harcokban, mint ahogyan azt az orosz NATO-nagykövet állította.
“Mindenki jelen van és egészséges" – közölte Elizabeth Hibner alezredes, a Pentagon egyik szóvivője.

Kedden Dmitrij Rogozin, Oroszország állandó NATO-képviselője nem zárta ki, hogy amerikai katonák harcolnak a grúz erők oldalán, de állítását nem tudta bizonyítani. Rogozin brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy legalább 127 amerikai katonai kiképző volt Grúziában a konfliktus kezdete előtt. A nagykövet azt nem tudta megmondani, hogy a harcok kitörésekor a kaukázusi országban voltak-e még, de – mint mondta – “az elesettek között sötét bőrű grúzokat találtak". Hozzátette: ha kell, DNS vizsgálatokat is végeznek.

Hibner alezredes közölte, hogy a mintegy 130 amerikai kiképző azért tartózkodott Grúziában, hogy az Irakba indítandó katonákat képezze ki.
Pentagoni illetékesek szerint kedden kevesebb mint 95 amerikai katona tartózkodott Grúziában, miután 35 polgári alkalmazott elhagyta a hét végén az országot.

1595879130

Az orosz katonai titkosszolgálatok egyik magas rangú képviselője hétfőn a RIA Novosztyi hírügynökségnek arról beszélt, hogy az információik szerint amerikai katonai szakértők irányítása alatt mintegy 2500-3000 zsoldos is harcol a grúz katonák oldalán az orosz békefenntartók ellen.


A grúz hadsereg negy része megsemmisült

1595879130
A grúz hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett, és megsemmisítették fegyverzetének nagy részét, beleértve három hadihajót – közölte Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetvédelmi bizottság titkára.

“Csapataink súlyos veszteségeket szenvedtek. Felszerelésük és fegyverzetük jelentős részét megsemmisítették a túlerőben lévő oroszok" – mondta Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetvédelmi bizottság titkára. Külön kiemelte, hogy Poti kikötőjében kedden a parti őrség három hadihajóját rombolták szét.

“Mégis sikerül megőrizni haderőnk szívét, és átcsoportosítani a főváros védelmére" – tette hozzá. Lomaja ismét azzal vádolta az ellenfelet, hogy folytatja a bombázásokat, amelyek már legalább 14 civil halálát követelték, noha Dmitrij Medvegyev orosz elnök elrendelte a hadműveletek leállítását.


Magyarok is voltak a válságövezetben

A magyar Külügyminsztérium, valamint több parlamenti párt is elítéli és túlzottnak tartja az orosz támadásokat Grúziában. A budapesti grúz nagykövet pedig nemzetközi segítséget vár a helyzet megoldásához, szerinte az uniónak fel kellene lépnie Oroszországgal szemben.
14 magyar békefentartó és katonai megfigyelő szolgál Grúziában.

1595879130
Belágyi László katonai megfigyelő alig pár kilométerre volt a hétvégi támadások helyszínétől. Mint a közszolgálati televízió híradójának kedden este elmondta: jól vannak a kinti magyarok. A kár katasztrófális, óriási, főleg a stratégiai objektumokat bombázták – mondta Belágyi László, aki szerint “ez borzasztó nagy ár volt ezért a pár napért".

Közben a budapesti grúz nagykövet azt mondta, országa azt reméli, az Európai Unió határozottabban fellép az orosz agresszió ellen. “Az oroszknak az volt a céljuk a támadással, hogy elmozdítsák Szaakasvili elnököt a helyéről, és ezt a 21. században még egy szuperhatalom sem teheti meg – nyilatkozta a nagykövet.

A Külügyministrérium szakállamtitkára szerint a szerdai uniós csúcson dőlhet el, hogy az unió küld-e békenfentartókat a térségbe. Faller Jenő úgy fogalmazott, “valószínű, hogy amennyiben a kérdés az EU csúcson felmerül, amennyiben katonai és politikai szövetségeseink jónak találják, akkor részt fogunk ebben venni". A keddi NATO-csúcson nem került szóba békefenntartók küldése.

Scheffer: “ez nem elég!"

1595879130
Az orosz döntés, amellyel leállították a katonai előrenyomulást Grúziában, “nem elég" – mondta a NATO főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer kedden.
hirdetés

A főtitkár egyben sürgette az oroszokat és a grúzokat is, hogy vonuljanak vissza a konfliktus előtt elfoglalt állásaikba.
Scheffer azután beszélt erről, hogy a NATO-követek a grúz megbízottal találkoztak. A szövetség főtitkára fontosnak nevezte Dmitrij Medvegyev orosz elnök bejelentését a katonai akciók leállításáról, de azt mondta: “ez nem elég".

Scheffer a harcok azonnali beszüntetésére szólított fel, valamint arra, hogy mind a grúz mind az orosz katonaság álljon vissza augusztus hatodikán elfoglalt pozíciójába. Hangsúlyozta, hogy a NATO elismeri Grúzia területi egységét, beleértve Dél-Oszétiát és Abháziát is.
Grúzia szerint az orosz erők tovább folytatják harcukat azután is, hogy Medvegyev elnök elrendelte a katonai akciók befejezését.

Az orosz katonaság szerint a grúzok állításukkal csak provokálni akarnak.
Scheffer hangsúlyozta, hogy az észak-atlanti szövetség változatlanul azt az álláspontot képviseli, hogy egy napon Grúziát is fölveszi tagjai sorába.


Grúzia kilép a FÁK-ból

1595879131
Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből (FÁK) – jelentette be kedden Tbilisziben Mihail Szaakasvili grúz elnök. Az elnök szólt arról is, hogy Grúzia felmondja az orosz békefenntartók abháziai jelenlétéről szóló szerződést. Az orosz elnök kedd délután bejelentette, hogy Oroszország ki fogja vonni a Dél-Oszétiába küldött csapatait.

Az államfő a fővárosban összegyűlt mintegy 70 ezer híve előtt közölte a grúz távozási szándékot a FÁK-ból, vagyis abból az államközösségből, amely a három balti ország kivételével a volt szovjet tagköztársaságokat tömöríti.

Szaakasvili a bejelentést azt követően tette, hogy orosz csapatok grúz területre léptek, miután ellentámadást indítottak a grúz erők ellen, amelyek megkísérelték visszaszerezni az ellenőrzést az oroszbarát grúziai szakadár tartomány, Dél-Oszétia fölött.

Szaakasvili beszédében azt is közölte, hogy Tbiliszi a kilépésre biztatja Ukrajnát és más FÁK-tagországokat is.

Grúzia úgy döntött, hogy felmondja az orosz békefenntartók abháziai jelenlétéről 1994-ben kötött szerződést – jelentette be. Az államfő kijelentette: az abháziai orosz csapatokat Grúzia megszálló haderőnek tekinti. Szaakasvili azt is közölte: a tbiliszi vezetés döntéséről tájékoztatta az Egyesült Államok elnökét és a világ más vezető országainak képviselőit. Grúzia mostantól Abháziát és Dél-Oszétiát Oroszország által megszállt területnek tekinti – fűzte hozzá.

Halottak, sebesültek, menekültek

A grúz egészségügyi minisztérium adatai szerint 175, többségében civil grúz ember halt meg a múlt héten kirobbant harcokban.
Oroszország 1600-ra teszi az életüket vesztő polgári személyek számát. Az előzetes adatok azonban nem igazolják ezt a nagy számot emberi jogi szervezetek szerint.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága százezerre teszi a fegyveres konfliktus miatt otthonukból elmenekülni kényszerülők számát. Közülük Tbilisziben kedd estig kétezren kaptak tíz napra elegendő élelmiszersegélyt. További szállítmányok érkeznek a héten, a legtöbbet szenvedő dél-oszétiai területre nagyon nehéz eljuttatni a segítséget.