Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzvonalban

Szöveg: Szerencse Renáta |  2008. augusztus 12. 11:54

Sikeres vizsgával zárult a 2008. július 27. és augusztus 6. között megrendezett műszaki mentési tanfolyam az afganisztáni Baghlan tartományi rendőr-főkapitányságon. Baghlan tartomány rendőreinek rendkívül sokoldalúnak kell lenniük. Ha egy baleset történik, akkor azonnal riasztják őket. Õk azok, akik ellátják az összes, ilyenkor szokásos teendőket a helyszíneléstől kezdve a műszaki mentésen, a tűzoltáson keresztül az elsősegélynyújtásig, sőt, a sebesültek kórházba szállítása is az ő feladatuk.

A záróünnepségen összesen tizenhárman vehettek át oklevelet, amelyet az
oktatók és a meghívott vendégek adtak át a tanfolyam hallgatóinak. A
záróünnepségen Budai Attila alezredes, az MH PRT törzsfőnöke, és
Dömölki Zsolt r. alezredes, a PRT rendőrkontingens parancsnoka vett
részt.

A hatnapos tanfolyam során műszaki mentést, tűzoltást és elsősegélynyújtási alapismereteket sajátítottak el a résztvevők. A foglalkozásokat Dr. Cziva Oszkár tűzoltó mérnök ezredes, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Tűzoltási Mentési és Katasztrófaelhárítási Főosztály vezetője, és Gedő László törzszászlós, a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyszínelője tartotta.

„Amennyire tartottam ettől a feladattól, annyira jól éreztem magamat a tanfolyamon az afgán rendőrök között. Az egyszerű körülmények ellenére is lelkesek voltak, látszott rajtuk, hogy akarnak tanulni, és fontos számukra a megszerzett tudás" – mondta Dr. Cziva Oszkár tü. ezredes a tanfolyam végén.

Az eddig látott helyi balesetek nyomán született meg ennek a tanfolyamnak az ötlete, többen is egyetértettek abban, hogy a helyszínen tapasztalt hiányosságokon még bőven van mit csiszolni.

1595879129
„Azért is tartom jó ötletnek ezt a tanfolyamot, mert ezáltal egy olyan komplex tudást kapnak a rendőrök, amelyet a mindennapi munkájuk során a leggyakrabban tudnak alkalmazni. Az afgán rendőrök azért voltak ennyire aktívak és lelkesek a foglalkozásokon, mert látták az értelmét, másrészt pedig azért, mert ez a fajta munka egy teljesen új perspektívát nyitott meg a rendőrök előtt: az élet kioltásával szemben az életmentés került a figyelmük központjába. Ebben az új szerepben sokkal egyszerűbbé válik a lakossággal történő jó kapcsolat kialakítása, illetve megemelkedik a rendőrség elismertsége, presztízse is – mondta Gedő László törzszászlós.

A mentési foglalkozások során a Force Axe nevezetű univerzális mentőszerszám és a Weber Vario típusú feszítő-vágó berendezés használatát tanulták meg a résztvevők, amelyek együttes alkalmazásával képesek a törött járművet felnyitni, vágni és feszíteni, hogy végül ki lehessen venni a sebesülteket az autóból. Az éjszakai munkálatokhoz pedig egy generátorról működő világítótorony felállítását is begyakorolták.

1595879129
„Számomra meglepő volt, hogy az afgánok – annak ellenére, hogy évtizedek óta folyamatosan háborúkat vívnak – nem rendelkeznek jó erő-, illetve állóképességgel. A mentésben résztvevők meglehetősen nagy fizikai igénybevételnek vannak kitéve, ezeket a feladatokat a helyiek csak nagy erőfeszítés és fáradtság árán voltak képesek végrehajtani. A lelkesedésük viszont mindig túljuttatta őket holtponton. Ez az erőtlenség részben a nem megfelelő mennyiségű és minőségű tápláléknak, a kevés testedzésnek és a szélsőséges éghajlatnak tudható be" – osztotta meg tapasztalatait Dr. Cziva Oszkár tü. ezredes.

A rendőrképzés megszervezése a PRT rendőrkontingensének feladata, akik az Igazságügyi és Rendvédelmi Minisztérium Nemzetközi Oktatási Központjával (IRM NOK) együttműködve magyar rendőröket hívnak vendégelőadóknak a foglalkozások megtartására. Előfordul, hogy a tanfolyamok speciális szakmai felkészültséget vagy eszközöket igényelnek, ekkor a katonák is részt vesznek a képzésben.

1595879129
Legutóbb a tűzszerészek alapszintű aknafelismerési ismereteket oktattak a rendőröknek, azelőtt pedig a biztosító katonák az ellenőrző-áteresztő pontok működtetéséről tartottak foglalkozást. A jelenlegi tanfolyamon két tűzoltó, Szekeres Béla törzsőrmester és Kacsó Attila szakaszvezető, valamint a tűzvédelmi tiszt, Petró Tamás őrnagy vett részt, és segített a tanfolyam levezetésében. A katonák nemcsak szaktudásukkal járultak hozzá a képzéshez, hanem poroltókat és gyújtóanyagot is biztosítottak a tűzoltási gyakorlathoz.

A rendőrség felkészítéséről és a PRT munkájáról a rendőr-főkapitányság kiképzési főnöke, Saburkan a következőképpen nyilatkozott:

„Először is szeretném megköszönni a segítséget, amit a magyar nép, a rendőrök és a katonák eddig nyújtottak nekünk. Arra kérem őket, hogy továbbra is támogassanak bennünket, mert szükségünk van a segítségükre ahhoz, hogy a tartomány biztonsági helyzetét jobbá tegyük. Az eddig megszervezett tanfolyamok mind nagyon hasznosak voltak, rendőreink a gyakorlatban is alkalmazzák a tanultakat. A magyar oktatókat azért is nagyon kedveljük, mert jól megértik a helyzetünket, hiszen ők is megélték a rendszerváltás nehézségeit, és azokból hasznos tapasztalatokat osztanak meg velünk".

Az MH PRT nemcsak a tanfolyam megtartásával, hanem a műszaki mentéshez szükséges felszerelések adományozásával is segíti a rendőrség szakmai munkájának fejlesztést. Hamarosan egy baleseti helyszínelő és egy baleseti gyorsbeavatkozó autó kerül átadásra, amely tartalmazza azokat az eszközöket és felszereléseket, amelyek használatát megismerték a tanfolyam hallgatói a kurzus folyamán.