Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már nem igazolhatja Zentai ártatlanságát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 16. 9:21

Meghalt a 93 éves Julia Nikoletti, a háborús bűnökkel gyanúsított, Ausztráliában élő Zentai Károly nővére. A nő volt az egyik fontos tanú, aki Zentai reménye szerint őt igazolta volna abban az esetleges budapesti perben, amely Magyarországnak való kiadatása után várhat rá, írta a The Australian című napilap internetes kiadása.

Nikoletti elhunytával már csak egy olyan lehetséges tanú maradt, aki Zentai szerint igazolni tudná állítását. A férfi állítja, az előrenyomuló szovjet hadsereg elől menekülve, egy gépkocsioszlopot vezetve 1944. november 7-én elhagyta Budapestet. Vagyis egy nappal azelőtt távozott a fővárosból, hogy agyonverték a 18 éves Balázs Péter zsidó fiatalembert, mert nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

A vád szerint Balázst Zentai a magyar hadsereg tiszthelyetteseként többedmagával gyilkolta meg.

A még élő egyetlen lehetséges tanú a nyolcvanas éveiben járó Fonyódi Stefi, aki Zentaihoz és Balázs Péterhez hasonlóan Budafokhoz köthető. Mind Fonyódi, mind Nikoletti a Zentai vezette konvojban utazott, de a tőlük származó információ szerint egyikük sem emlékezett, emlékszik arra, hogy mely napon hagyták el Budapestet. Ám Nikoletti igazolta, s Fonyódi is alátámasztja a gyanúsítottnak azt az állítását, hogy Zentai két katonatársa, Nagy Lajos és Máder Béla, akiket később elítéltek a zsidó fiú meggyilkolásáért, nem utazott velük, ugyanis hátramaradtak.

Nikoletti először 2005-ben kelt öccse védelmére az ügyben, azt állítva, hogy 1944 novemberének első napjaiban hagyták el együtt Budapestet. Majd 2007-ben készíttetett egy DVD-t a szovjet hadsereg előli meneküléssel kapcsolatos emlékeiről.

A perthi bíróság tavaly augusztusban határozott úgy, hogy kiadható Magyarországnak a háborús bűnökkel gyanúsított Zentai.

A több mint három éve húzódió kiadatási eljárás még nem zárult le. Arról az ausztrál belügyminiszter mondja ki a végső szót.