Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már nem keresik a lezuhant brit vadászgép személyzetét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 6. 8:26

Meghalt a kórházban a július 3-án, kedden lezuhant brit vadászgép személyzetének egyik tagja – közölte szerdán a brit védelmi minisztérium. A másik szerencsétlenül járt repülő kétfős személyzete utáni keresést befejezték, az eltűnt katonák feltételezhetően életüket vesztették.

A brit királyi légierő két Tornado GR4 típusú vadászgépével kedden vesztették el a kapcsolatot a skóciai Moray-öböl felett. Az egyik gép roncsait megtalálták a tengerben, a repülő személyzetét nem sokkal a szerencsétlenség után kimentették és kórházba szállították. A védelmi minisztérium közlése szerint az egyik megmentett katona szerdán belehalt sérüléseibe. A másik katona állapota súlyos, de stabil. A minisztérium azt is közölte, hogy az incidens óta eltelt idő fényében „nem számítanak" arra, hogy élve megtalálják a másik, vélhetően szintén lezuhant gép kétfős személyzetét. A parti őrség szóvivője korábban azt mondta, hogy az eltűnt pilóta és navigátora utáni kutatást a rossz időjárás miatt befejezték. Arról nem adtak tájékoztatást a brit hatóságok, hogy mi okozta a balesetet.

Nem ez az első, hasonló gépeket érintő baleset Skóciában. Tavaly januárban egy Tornado a tengerbe csapódott Skócia nyugati partjainál, miután kigyulladt a hajtóműve, a kétfős személyzet katapultált. Egy hónappal később leszállás közben kellett katapultálnia egy Tornado személyzetének.

A gépeknek otthont adó lossiemouthi légi bázison szolgáló katonák családtagjai a BBC brit közszolgálati médiumnak azt állították, hogy a balesetekért a takarékossági intézkedések, személyzeti gondok és a hosszú munkaidő a felelősek. „Ezek a balesetek azért következnek be, mert nincs megfelelő létszámú személyzet, a mérnököket túldolgoztatják. A repülők túl öregek, már nem tudják azokat rendesen megjavítani" – mondta egy név nélkül nyilatkozó családtag. A gépeket korábban Líbiában, Irakban és Afganisztánban is bevetette a brit légierő. Az 1960-1970-es években kifejlesztett repülőket immár 40 éve használja Nagy-Britannia, azóta számos alkalommal estek át felújításon.