Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már nem vonzó a katonaság Dél-Koreában

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 4. 9:00

Dél-Korea átszervezi fegyveres erőit, ami többek között a hadsereg létszámát is érinteni fogja. A 26%-os csökkentés 680000 főről 500000-re fogja redukálni a szolgálatot teljesítő katonák számát 2012-re. Ennek számtalan oka van, például a születések számának csökkenő tendenciája is hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebben jelentkeznek katonának, sőt a legtöbb fiatal azt szeretné, ha teljes egészében megszűnne a sorozás.

Ezzel szemben a rohamosan fejlődő gazdaság megadja annak a lehetőségét, hogy korszerű fegyvereket gyártsanak, amelyek akár a katonákat is helyettesíthetik.

A kialakult helyzetről a katonai vezetők is eltérően gondolkoznak, legtöbbjük azonban egyetért abban, hogy egy kisebb hadsereg számukra is kevesebb munkalehetőséget biztosítana. Egy részük egy kisebb, de ütőképesebb hadsereget szeretne, míg mások egy nagyobb hadseregben látják a biztonsági garanciát.

Olyan vélemények is ismeretesek, amelyek a tartalékosok hatékonyabb bevetését sürgetik, ezáltal kevesebb aktív szolgálatosra lenne szükség. Természetesen a kopott, lelakott laktanyák sem teszik vonzóvá a katonaságot a fiatalok számára, hiszen a mai kor tinédzserei már hozzá vannak szokva a kényelemhez, amelyről nehezen mondanak le.

A kormány 18 hónapra kívánja csökkenteni a kötelező katonai szolgálat időtartamát, ami a rendőrségnél, illetve egyéb szociális intézményeknél is letölthető. Tulajdonképpen Dél-Korea egy önkéntesekből álló hadsereget szeretne, de ez csak akkor lehetne kivitelezhető, ha a létszám mindössze néhány százezer lenne. Ez pedig nem lenne egy jó döntés, amíg Észak-Koreának milliós hadserege van, akik csak arra várnak, hogy megtámadhassák déli szomszédjukat. Egyre többen próbálják „kicselezni" és ezáltal elkerülni a kötelező bevonulást, és a kihívást jelentő egységek (például kommandós alakulatok) népszerűsége is csökkenő tendenciát mutat.

Ebben az évben Dél-Korea 20%-kal növelte védelmi költségvetését, ami így körülbelül 33 milliárd dollár lesz. Annak ellenére, hogy Észak-Koreával békés diplomáciai kapcsolatok kialakítására törekszik, folyamatosan fejleszti katonai felszereléseit, és ebből a szempontból évtizedekkel előzi meg az Észak-Koreában használatos védelmi technológiákat.

Címkékbevonulás