Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maradhatnak az amerikai katonák Kirgizisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 23. 10:27

Megállapodást kötött Kirgizisztán és az Egyesült Államok a Biskek melletti Manasz légi támaszpont amerikai használatának folytatásáról – közölte egy kirgiz kormányzati forrás kedden.

A felek hétfőn írtak alá megállapodást egy tranzitközpont létrehozásáról, amely lehetővé tenné a nem katonai célú küldemények szállítását Afganisztánba Manasz repülőteréről. A kirgiz parlament illetékes bizottsága még kedden megvitatja a javasolt megállapodástervezetet.

Az amerikai katonáknak elvileg augusztus 18-ig kellene elhagyni a bázist, mert Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök februárban bejelentette, hogy nem hosszabbítják meg az Egyesült Államok bérleti szerződését. Biskek néhány órával azután tette ezt a bejelentést, hogy kétmilliárd dolláros segély-, illetve hitelcsomagra kapott ígéretet Oroszországtól.

A kirgizisztáni támaszpont, ahol nagyjából ezer amerikai katona, valamint egy kisebb francia és egy spanyol alakulat szolgál, az Afganisztánban állomásozó amerikai erőknek szállított utánpótlás fontos állomása. Az Egyesült Államok a kirgiz bejelentés után megállapodást kötött két másik térségbeli országgal, Üzbegisztánnal és Tádzsikisztánnal arról, hogy engedjék át területükön a nem katonai jellegű utánpótlást. Az utóbbi hetekben azonban kirgiz tisztségviselők jelezték: hajlandóak felülvizsgálni a döntésüket.