Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maradnak a manaszi bázison az amerikaiak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 11. 9:09

A kirgiz kormány tiszteletben tartja az Egyesült Államok által használt, Biskek melletti Manasz légi bázisra vonatkozó megállapodásokat – erősítette meg a közép-ázsiai ország új, ideiglenes kormányának vezetője az amerikai külügyminiszternek.

Hillary Clinton telefonon beszélt Roza Otunbajevával, hogy támogatásáról biztosítsa a kirgiz vezetésnek a belpolitikai válság megoldása érdekében tett erőfeszítéseit – közölte szombaton az amerikai külügyminisztérium. Philip Crowley külügyi szóvivő tájékoztatása szerint az amerikai diplomácia vezetője a humanitárius segítségnyújtásról és a közép-ázsiai régió biztonsági helyzetéről beszélt a kirgiz kormányfővel.

A Manasz légi bázis létfontosságú az Afganisztánban harcoló amerikai és nemzetközi erők utánpótlása szempontjából. Márciusban mintegy 50 ezer katona utazott át a Manasz támaszponton Afganisztánba vagy hazafelé az ázsiai országból.

Pénteken az amerikai hadvezetés úgy döntött, hogy felfüggeszti katonái indítását Afganisztánba a kirgizisztáni támaszpontról, és e döntését szombaton is fenntartotta, mert továbbra is aggasztónak ítélte meg a biztonsági helyzetet a közép-ázsiai országban.

Hillary Clinton Robert Blake külügyminiszter-helyettest küldi Kirgizisztánba, hogy folytassa az egyeztetést a kirgiz vezetéssel – mondta a szóvivő.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) Kirgizisztánban tartózkodó képviselője szerint az új vezetés és a megbuktatott elnök, Kurmanbek Bakijev tárgyalásokat kezdett a válság megoldása érdekében, ám az egyeztetések módjáról és tartalmáról egyelőre nem tudni részleteket.

Bakijev a Newsweek amerikai hetilap orosz kiadásának adott interjúban azt mondta: “hajlandó vagyok lemondani (…). De nem tudom, mit kapok érte cserébe, ezért kell találkozni és tárgyalni". Az interjú még nem jelent meg, abból az Interfax orosz hírügynökség közölt részleteket szombaton.