Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maradványokért engedték szabadon a kémet

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. június 2. 8:23

A Hezbollah libanoni síita mozgalom vasárnap két évvel ezelőtt meggyilkolt izraeli katonák földi maradványait tartalmazó dobozokat adott át Izraelnek, Jeruzsálem pedig cserébe szabadon engedett egy férfit, aki hat évet töltött börtönben a Hezbollah javára végzett kémkedés miatt.

Vafik Szafa, a Hezbollah biztonsági illetékese közölte, hogy a 2006-ban meggyilkolt izraeli katonák földi maradványait a vöröskereszt képviselőinek közvetítésével juttatták el az izraeli hatóságoknak. Az izraeliek szabadon engedték Nisszim Nasszert, akit 2002-ben ítéltek el azzal a váddal, hogy a Hezbollahnak kémkedett.

Izrael meg kívánja vizsgálni, hogy valóban izraeli katonák földi maradványairól van-e szó.

Elemzők szerint a vasárnap lebonyolított csere arról tanúskodhat, hogy sikerült haladást elérni az Izrael és a Hezbollah között közvetítők révén zajló fogolycsere-tárgyalásokon.

Az izraeli hatóságok a minap fejezték ki készségüket, hogy szabadon engednek öt libanoni foglyot és átadják a Hezbollahnak tíz harcosának maradványait, ha cserébe visszakapják a libanoni síita szervezet által 2006 nyarán elrabolt izraeli katonákat.

Izrael két katonáját követeli vissza: Ehud Goldwassert és Eldad Regevet izraeli területről 2006. július 12-én rabolták el, ami súlyos fegyveres konfliktust váltott ki Izrael és Libanon között.

Címkékvizsga