Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Marokkó megkapta az első Bayraktar TB2 UAV-t

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2021. október 24. 20:42

Marokkó megkapta az első Bayraktar TB2 UAV-t a török Baykar Makina vállalattól. Az első példány szeptemberben érkezett meg, a megrendelés fennmaradó részét szakaszosan adják át.

bayraktar

2021 áprilisában vált ismertté, hogy a marokkói fegyveres erők mintegy 70 millió dollár értékben kötöttek szerződést a török ​​Baykar Makina társasággal 13 darab Bayraktar TB2 pilóta nélküli repülőgép vásárlására. Marokkó az UAV-k mellett négy földi vezérlőállomást és egy átkonfigurálható szimulátort is vásárolt az eszközökhöz, illetve a rendszerhez tartozik még egy digitális adattároló is. Az UAV-k vezérlőközpontját egy meg nem nevezett marokkói légibázison telepítik. A megállapodás magában foglalja a marokkói fegyveres erők kiképzését és logisztikai támogatás nyújtását is.

Az egyezség a Marokkó és Algéria között egyre növekvő feszültség közepette jött létre – a feszültség forrása pedig a nyugat-szaharai területek hovatartozásának kérdése. Rabat az egykori spanyol kolóniát Marokkó szerves részének tekinti, Algéria pedig támogatja a Frente Polisario nemzeti felszabadító mozgalmat. A rivalizálás új fordulatot vett tavaly, amikor Donald Trump volt amerikai elnök aláírta a nyilatkozatot, amely elismeri Marokkó Nyugat-Szahara feletti szuverenitását, cserébe az ország Izraelhez fűződő viszonyának normalizálásáért.

Sajtóhírek szerint idén júliusban a Marokkói Királyi Légierő szakembereinek egy csoportja kiképzést kapott az UAV-k használatára Törökországban. A Bayraktar TB2 UAV felderítésre, valamint a szárazföldi célpontok megsemmisítésére szolgál irányított fegyverzet alkalmazásával. Az egyhajtóműves légijármű szárnyfesztávolsága 12 méter, hossza 6,5 ​​méter. A legfeljebb 700 kilogramm felszálló tömegű UAV nagy pontosságú MAM-L „minirakétát” is szállíthat, amelyek tömege 21,5 kilogramm, illetve a 7 kilogrammos MAM-C „mikrolőszert” (amely egyébként szintén rakéta).

A fegyverzete alkalmas különböző felszíni célpontok megsemmisítésére 2-8 kilométeres távolságban. Az UAV repülési időtartama legfeljebb 27 óra, a hasznos teher súlya 150 kilogramm, a látótávolsága 150 kilométer, a maximális sebesség pedig 220 kilométer/óra. A Bayraktar TB2 olyan avionikai készlettel van felszerelve, amely biztosítja a gurulást, a felszállást, a repülést és a leszállást előre programozott, automata üzemmódban. Jelenleg a Bayraktar TB2-t Törökország, Azerbajdzsán, Katar, Marokkó, Lengyelország és Ukrajna fegyveres erői szerezték be. A gyártó szerint a flotta teljes repülési ideje elérte a 300 ezer órát.

Címkékhaditechnika