Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségügyi képzésen vettek részt a lövész katonák

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: Somogyi András törzsőrmester |  2021. október 25. 7:19

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében első alkalommal tartották meg a harctéri életmentő katonák ismeretfrissítő, ismeretbővítő egészségügyi szakkiképzést október közepén.

_DSC1650-Edit_mod

A képzést az MH Egészségügyi Központ Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézetben „Train the Trainer” egészségügyi szakkiképzésen felkészített szakállománya hajtotta végre.

A lövész rajoknál meghatározott, hogy a gyors sérültellátás érdekében mennyi életmentő katonának kell lennie ahhoz, hogy szükség esetén el tudják látni társaikat. A harctéri életmentő katonák átfogó képzésén résztvevők igazolása két évente lejár, ezért van szükség az egyhetes ismeretfrissítő képzésre, ahol a nem egészségügyi beosztásban szolgáló katonák átismétlik, felelevenítik a korábban elsajátított tudást.

_DSC1763-Edit-Edit_mod

Rácz Tibor törzsőrmester, a képzésért felelős altiszt elmondta: az elméleti oktatásokat követő gyakorlati részben olyan összetett harci eseményeket próbáltak szimulálni, amelyek során egy helyzetben akár több sérültet is el kellett látniuk a harctéri életmentő katonáknak. A kialakított helyzetek nagyfokú figyelmet, gyors döntéshozatalt és reagálást igényeltek a résztvevő katonáktól, de a megszerzett tudást alkalmazva mindenki sikeresen meg tudta oldani a feladatokat.

Szuly Levente orvos őrnagy, a hódmezővásárhelyi egészségügyi központ parancsnoka elmondta: a képzésbe a NATO CREVAL (Szárazföldi Parancsnokságok és Egységek Harckészültségének Értékelése) ellenőrzésre készülő lövészzászlóalj feladatainak egészségügyi biztosításában részt vevő egyészségügyi központ katonái is becsatlakoztak. A „harctéri” sérülteket a páncélozott sebesült kiürítő járművek bevonásával elszállították a ROLE-1 szintű ellátó ponthoz, ahol a sérültek osztályozását követően megtörtént a magasabb szintű orvosi ellátás. „Az ilyen jellegű együttműködés a lövész katonákkal az egészségügyi állomány szempontjából is hasznos, hiszen megismerjük azokat a harctéri életmentő katonákat, akikkel egy hasonló helyzetben együtt kell majd dolgoznunk” - hangsúlyozta az őrnagy.

A képzésen szerzett tudást a katonák súlyos, akár életveszélyes sérült ellátásánál a harctéren, missziós feladatellátás során, de akár a mindennapi életben is tudják alkalmazni.