Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MATASZ DON-80: teljesítménytúra Sopronban is

Szöveg: Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. január 24. 8:30

Kétszázötven fő részvételével sikeresen megtartotta a Magyar Tartalékosok Szövetsége Győr-Moson-Sopron megyei szervezete a „MATASZ DON-80” rendezvénysorozat soproni megemlékezését, január 14-én.

20230114_094411

A soproni Deák téren, a második világháború áldozatainak emlékművénél több, mint háromszázan emlékeztek meg a Don-kanyarban eltűnt, elesett vagy megsebesült hősökről. A résztvevők a megemlékezés elején néma tiszteletadással emlékeztek meg a nemrégiben, szolgálatteljesítés közben elhunyt Baumann Péter rendőr főtörzsőrmesterről. Ezt követőn a helyi szervezet elnöke, dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere osztotta meg gondolatait. Őt dr. ifj. Sarkady Sándor történész követte, aki felidézte az urivi áttörés eseményeit. Mint elmondta, az első csapás pont a soproni 4. „Szent László” gyalogezred katonáit érte, akik a hatalmas túlerő ellenére egy napig tartották állásaikat.

Don_80_TT_05

A koszorúzás után a túrázók a szervezők által kiosztott gyertyákat meggyújtották és elhelyezték az emlékmű tövében, majd megkezdték a 35 kilométeres túrát. Az egyes pontokon tematikusan kialakított állások, magyar és olasz hagyományőrzők, valamint korabeli napló-bejegyzések segítették az élményszerű megemlékezést. A célba érkezőket babgulyás, tea, forralt bor és Fajkusz Banda muzsikája várta. Pihenés közben az emlékezők meghallgathatták dr. ifj. Sarkady Sándor előadását, és megnézhették a Pendelyes Néptáncegyüttes verbunkos/legényes előadását. A távot sikeresen teljesítők a túra egyedi felvarróját is átvehették.

A teljesítménytúrát a tervek szerint jövőre is megrendezik.

Kapcsolódó cikkek