Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maximálisan motiváltak

Szöveg: Kis Csenge őrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2024. február 10. 7:32

Lövész alapozó felkészítésen vesznek részt februárban a Lynx-harcjárművekkel felszerelt, MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóaljhoz bevonult katonák.

_DSC3491KCs

A kéthetes felkészítésen a tereptani ismeretek elsajátítása után a zászlóalj katonái gyakorolták a harcárok megtisztítását, a fegyverkezelést és a terepen való mozgásmódokat, valamint teljesítették a tíz kilométeres menetgyakorlatot is.

„Részese voltam annak, ahogyan a kezdetektől felépítettük őket. A résztvevők látványos fejlődésen mentek keresztül az alapkiképzés kezdete óta. Motiváltak és jó alapokkal rendelkeznek, természetesen azonban sokat kell még tanulniuk” – fogalmazott a kiképzéssel kapcsolatosan Ba Ákos hadnagy, a harmadik század szakaszparancsnoka.

Balogh Kristóf közkatona elmondta, hogy a kiképzés elejétől kezdve az a célja, hogy Lynx-harcjárművezető legyen és ezért mindent megtesz. Emellett azonban a lövész beosztással járó kihívások is nagyon ösztönzik. Elsődleges motivációjaként a modern technika iránti érdeklődést, valamint a katonai élet megismerését emelte ki, de mindemellett úgy véli, az „Embert a vasra!” kampány kiemelt illetménye segítséget nyújt a fiatalok számára a jövőjük megalapozásában.

A második héten a kiképzési foglalkozások épületharcászattal folytatódnak.