Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példaértékű modernizációs folyamat a Magyar Honvédségben

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Szováthy Kinga, Horváth Sztaniszláv |  2024. február 9. 21:09

Robert Kaliňák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter tett látogatást az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál február 9-én, pénteken. A delegáció tagjait Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere, valamint dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke fogadta a tatai laktanyában.

Szlovakia_vedelmi_minisztere_tatai_latogatas_20240209_26 copy

„Rendhagyó sajtótájékoztatót tartunk harckocsikkal a hátunk mögött, de ez mutatja kapcsolatunk rendhagyóan közeli és baráti mivoltát is. Országaink egyszerre tagok az Európai Unióban, a NATO-ban és emellett talán a legfontosabb az, hogy közös történelemmel, közös értékekkel rendelkezünk, ilyenformán a lehető legszorosabb stratégiai partnerségben is szomszédok vagyunk” – fogalmazott a laktanya alakulótéren Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a két ország közötti párbeszéd folyamatos, egyik legfontosabb célkitűzés számukra a térség biztonságának szavatolása és haderőik fejlesztése. Hozzátette: áttekintették az együttműködésük egyéb területeit, terepeit is. Példaként említette a Székesfehérváron települő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (HQ MND-C) is, amelyben mindkét ország keretnemzet.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Szlovákia bizalmát fejezte ki irántunk abban a formában, hogy amíg megérkeznek új harcászati repülőgépeik, addig a magyar légierő is hozzájárul Szlovákia légterének védelméhez” – emelte ki a honvédelmi miniszter, hozzátéve: a jövőben a védelmi ipar területén is közös gondolkodásra és együttműködésre nyílik majd lehetőség hazánk és Szlovákia között.

A rendezvényen elhangzott: a Magyar Honvédség büszke az elmúlt évek során beszerzett modern, 21. századi haditechnikai eszközeire, beleértve azt a szimulációs központot is, amely gyakorlatilag a legmodernebb és a legfejlettebb egész Európában.

Robert Kaliňák szlovák miniszterelnök-helyettes beszédében úgy fogalmazott: fantasztikus az a modernizációs folyamat, ami jelenleg zajlik a Magyar Honvédségnél. „Az elmúlt két nap alatt nagyon sok olyan példát láthattam, amelyek követendőek. Megnyílt a tér, a lehetőség arra, hogy mi is bekapcsolódjunk ebbe a korszerűsítésbe és behozzuk a lemaradásunkat. Köszönöm a világhírű magyar vendéglátást és az együttműködést, amely a következő napokban, hetekben, hónapokban zajlani fog közöttünk” – tette hozzá Szlovákia védelmi minisztere.

Szlovakia_vedelmi_minisztere_tatai_latogatas_20240209_23 copy

A látogatás során a delegáció tagjai megtekintették a Panzerhaubitze 2000 önjáró löveget, a KF41 Lynx típusú páncélozott gyalogsági harcjárművet, a Leopard 2A4HU, valamint a Leopard 2A7 HU típusú nehéz harckocsikat és a Gidrán páncélozott harcjárművet. A rendezvényen a tatai dandár 21. századi technológiával felszerelt harckocsizászlóalja, valamint az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár páncélos csapatszállító harcjárműve egy dinamikus bemutatón is megmutatta a képességeit.

A látogatáson – mások mellett – részt vett dr. Balogh Csaba, pozsonyi magyar nagykövet, valamint Tömböl László nyugállományú vezérezredes, nemzeti hadfelszerelési igazgató.

Kapcsolódó cikkek