Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2024 a közösségi sport éve

Az olimpia mellett fontos, hogy sportnemzet mellett sportoló nemzetté is váljunk

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: archív felvételek |  2024. február 9. 19:04

Vajon hány aranyérmet szerzünk nyáron a párizsi olimpián? Hogyan lehet a mozgás és a közösségi sport évévé varázsolni 2024-et? Hogy áll Magyarország a sportdiplomácia terén? Többek közt ezekről a kérdésekről beszélt dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a Sportrádiónak adott hónapindító interjújában.

Schmidt

Az idei esztendő legfontosabb sportügyi célkitűzése az eredményes olimpiai és paralimpiai szereplés mellett alighanem a közösségi sport, a rendszeres testmozgás fellendítésére tett kísérlet. Ebben döntő szerepet játszhatnak majd a versenynaptár és a tanulmányok összehangolására nyitott, a két pályán mozgó fiatalokat befogadó egyetemek, illetve az eddig főként profi sportolókkal foglalkozó klubok. A fentiekről dr. Schmidt Ádám a Sportszervezetek Országos Szövetségének (SOSZ) pénteki bálján a szervezet és a minisztérium égisze alatt meghirdetett Sportoló Nemzet Programról beszélt. Azt kérte a nyolc fővárosi és huszonhat vidéki kiemelt egyesülettől, hogy mutassanak példát és nyissák meg kapuikat a közösségi sport előtt.

„Olyan infrastruktúrával és olyan szakembergárdával rendelkeznek, hogy a verseny szintű képzés mellett bőven teret tudnak adni a helyi közösségi sportnak is” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, hogy az egyesületeket tömörítő SOSZ a korábbinál biztosabb lábakon áll, hiszen a sportállamtitkárság által kezdeményezett sporttörvény módosításnak köszönhetően a szervezet köztestületi rangra emelkedhet. Kiemelte, hogy az érdekvédelmi szervezet hangot ad az egyesületek igényeinek és „náluk folyik az a műhelymunka, amiből aztán a világszínvonalú eredmények születnek.”

sport_2

A Sportoló Nemzet Program másik lábát a sporteseményekkel egybefont közösségi rendezvények adják. Az államtitkár ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: az a cél, hogy minden hazai rendezésű sporteseményhez fölfűzzünk egy közösségi alkalmat, amivel mozgásra tudjuk ösztönözni a helyieket. Például a Budapesti Olimpiai Központ áprilisi rendezvényén és a május 6-i magyar sport napján is mozgásra hívják a látogatókat. Az olimpiai és paralimpiai szurkolói zónában hasonló sportolási lehetőség várja a drukkereket, illetve szeptember 22-től a Nemzeti Atlétikai Központ átadásán is többnapos megmozdulásra készülnek.

Az interjúban szót ejtettek a megújuló Héraklész Program szerepéről és céljairól is. A 2001 óta működő, fiatal versenyzőket segítő támogatási rendszer tavalyi reformját az egyik műsorvezető, legendáns úszónőnk, Risztov Éva hozta szóba. Dr. Schmidt Ádám elmondta, hogy a program mecénás jellege mellett igyekeznek nagyobb hangsúlyt fektetni az egyes sportágak képviselői közti közösségépítésre. Mint a január végi látványos díjátadó gálán is hangsúlyozta, a hasonló akadályokkal küzdő sportolók együtt sikeresebbek lehetnek, valamint pályafutásuk után is gyümölcsöző emberi kapcsolatokat szerezhetnek a Héraklész segítségével.

sport_3

A beszélgetésen természetesen szóba került a július 26-án kezdődő párizsi olimpia is. Az államtitkár nem bocsátkozott esélylatolgatásokba az olimpiai érmek számát illetően, hiszen egy-egy helyezés sorsa is apróságokon múlhat. Reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi felmérő cégek előzetes várakozásaihoz (két-három arany) képest többet szerzünk majd, ám a MOB elnökének tíz aranyérmes jóslatánál óvatosabb célokat fogalmazott meg. A sikeres szereplés egyik kulcsaként nevezte meg a kormányzat kivételes segítségét. „Soha nem volt még olyan, hogy a szövetségek már januárban megkapták teljes éves támogatásukat. Ezzel hozzájárultunk, hogy nyugodt legyen a felkészülés” – fogalmazott.

sport_1

Az államtitkár szólt Zoran Gajić szerb sportminiszternél tett látogatásáról is, aminek végén szóbeli megállapodást kötöttek a két nemzet sport területén való együttműködéséről. 

„Egyes sportágakban ők járnak előrébb, másban mi vagyunk a jobbak, így tudjuk egymást segíteni, fejleszteni” – mondta, majd felvetette a közös edzőtáborok, szakmai eszmecserék, sőt az erélyesebb érdekérvényesítés jegyében a sportdiplomáciai összefogás lehetőségét. És ha már a sportdiplomácia: az államtitkár beszámolt a tárca és a magyar kézilabdasport közös sikeréről is, ugyanis a női után a férfi kézilabda olimpiai selejtező torna rendezési jogát is elnyertük, amelynek Tatabánya adhat otthont márciusban. A női tornát Debrecenben rendezik majd április közepén.