Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő olimpikonjait díjazták

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Kertész László |  2024. január 27. 17:00

2001 óta működik az ifjúsági sportolók útját egyengető Héraklész Program, aminek keretében évente kitüntetik a legsikeresebb utánpótlás vagy már éppen felnőtt korosztályos versenyzőket. Idén, január 26-án a budapesti Millenáris adott otthont az eseménynek, ahol a díjak átadása mellett dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára fontos újításokról beszélt.

Héraklész Gála KLAC2649

Több mint két évtizede segíti fiatal sportolóink munkáját és az évek során négyből három olimpikonnak nyújtott támogatást a Héraklész program. Vezetői a sikerek ellenére mégis úgy érezték, hogy eljött a megújulás ideje. A Millenárison rendezett élőzenés, fiatalos táncműsorral kísért gála külső jegyeiben is hordozta a változás jeleit, az eseményen felszólalók pedig a program belső reformjairól beszéltek.

A sportért felelős államtitkár elmondta, hogy szeretnék szorosabbra fonni a fiatal sportolók kapcsolatát, akik így a korábbiaknál jobban tudják segíteni egymást. Hozzátette, hogy a megújult Héraklész Program keretében bővítik a fiatal versenyzők egészségügyi és oktatási támogatásait, illetve azért dolgoznak, hogy a sportolók pályafutásuk végeztével könnyedén léphessenek át a polgári életbe.

A Héraklész Program korábbi kiválósága, világbajnoki bronzérmes atlétánk, Baji Balázs, Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese a sportsikerek jelentősége mellett szintén a közösségépítés fontosságát hangsúlyozta. „Senki sem a szerencsének, hanem a kőkemény munkának köszönheti, hogy ide került. De megtapasztalhattam azt is, hogy a közösséghez tartozás és az életre szóló barátságok milyen értéket képviselnek, többek közt hozzájárultak a világbajnoki dobogóhoz, és ez a Héraklész Programnak is köszönhető” – fogalmazott.

Héraklész Gála KLAC2732

A tavalyi év legjobb utánpótlás korú sportolója Kollek Bálint, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia kajakosa és Özbas Szofi tizedes, a Honvéd cselgáncsozója – egyben az MH Sportszázad katonája - lettek.

A sportolóknak és edzőiknek járó elismeréseket civil olimpikonok mellett dr. Schmidt Ádám, dr. Vidoven Árpád, a HM közigazgatási államtitkára, Schmidt Gábor, a HM sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára, Kurtán Krisztina, a HM gazdálkodási ügyekért felelős helyettes államtitkára, Udvardi Endre, a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, Berkó Lajos, a HM Sportért Felelős Államtitkári Kabinet kabinetfőnöke, Lévai Zoltán őrmester, az MH Sportszázad katonája, világbajnoki ezüstérmes birkózó, valamint Baji Balázs adták át.