Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több napos emlékmenet Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

Szöveg: Fehértói Mihály tartalékos zászlós | Fotó: a szerző felvételei |  2024. január 27. 17:07

A Honvédsuli Egyesület 2024-ben is megrendezte az „Emlékmenet a Doni Hősökért” rendezvénysorozatát, amely hivatalos szakasza az országos Magyar Tartalékosok Szövetsége DON-81 megemlékezésnek.

IMG_1551 másolat

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei hagyományőrző Muzsay menetszázad, amely a Nyírbátorból a frontra vonuló 12. Gyalogezred parancsnokának, vitéz Muzsay Ferenc ezredesnek a nevét viseli, tiszteletét fejezte ki az 1942–1943. évi Don menti harcokban elesett, megsebesült, vagy eltűnt magyar katonák előtt.

Személyes jelenlétével tisztelte meg és vezette a többnapos eseményt Kovács Zsuzsanna, a Honvédsuli Egyesület elnöke és Dankó László, a MATASZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezetének elnöke.

Az emlékmenet első három napján az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred katonái is részt vettek. A rendezvény harmadik napján Orosz Antal alezredes, az alakulat parancsnoka és Czill István alezredes parancsnokhelyettes is csatlakozott az eseményhez az ezredtörzs állományába tartozó hivatásos, szerződéses és tartalékos katonákkal együtt.

A menet érintette Kölcse, Tiszakóród, Tiszacsécse, Milota és Tiszabecs településeket. A részvevők minden településen megható pillanatoknak lehettek szemtanúi: alsó tagozatos tanulók versekkel, a milotai dalárda tagjai pedig katonanótákkal fogadták őket.

A több éves múltra visszatekintő emlékmenet fő célja, hogy a vármegye összes településére eljuttassa az emlékezés ezen módját, hangulatát, bevonva a vármegye és ország kadétiskoláinak növendékeit az emlékezésbe és emlékeztetésbe. Az esemény lehetőséget biztosít arra is, hogy a ma katonái és civiljei korhű módon élhessék át, téli és tábori körülmények között az egykori katonák mindennapjait.