Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többet tenni a közösségért

Szöveg: Szabóné Varga Erika százados, Turcsányi-Formádi Viktória főhadnagy | Fotó: Bujdosó Csaba tartalékos zászlós |  2024. február 9. 17:32

Tréfás Zoltán szakaszvezető önkéntesként a budapesti Bethesda Gyermekkórház ápoltjait segíti. Az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred tartalékos katonája évekkel ezelőtt egy súlyos baleset miatt újra kellett tanulnia járni. Lábadozása közben döntött úgy, hogy mások támogatásával segíti saját felépülését. Azóta az önkéntesség az élete részévé vált.

Többet tenni a közösségért - fotó-1

Mi ösztönözte arra, hogy tartalékos katonai szolgálatra jelentkezzen?

Hivatásos gépkocsivezetőként több évtizedes vezetői tapasztalattal rendelkezem. Fiatalon voltam sorkatona, az akkori pozitív tapasztalataim és élményeim miatt mindenképp szerettem volna a civil szakmámmal, vezetési rutinommal a honvédség kötelékében szolgálni, jól képzett, gyakorlattal rendelkező sofőrökre pedig a honvédségnél is szükség van. A testvérem rendőr volt, jelenleg a Belügyminisztériumban dolgozik és emlékszem arra, milyen büszkeséggel mesélte, hogy a hazáját szolgálja. Ez ösztönzőleg hatott rám, hogy tartalékos katonaként csatlakozzam a honvédséghez.

Milyen lehetőséget adott a tartalékos szolgálat és kinek ajánlaná?

Egy hagyományőrzéssel is foglalkozó ismerősöm mesélt arról, hogy mennyi lehetőség és kihívás van a tartalékos szolgálatban. A szomszédban zajló orosz–ukrán háború még jobban megerősített az elhatározásomban, hogy a hazámat és a békét szolgáljam. A behívások alkalmával nagyon sok embert megismertem, akik hozzám hasonlóan többet szeretnének tenni mind a környezetükért, mind pedig a hazájukért. Számomra a legvonzóbb a tartalékos szolgálati formában az, hogy nem kell feladni senkinek a megszokott életét, mert mellette is megtalálhatja a számára vonzó lehetőségeket a honvédségben. Aki szeret emberekkel foglalkozni, az toborozhat, aki gyerekekkel, azok számára jó lehetőség a honvédelmi táborokban való részvétel. A kiképzések során pedig olyan képességekre is szert teszünk, amelyeket a civil életben is tudunk hasznosítani.

Többet tenni a közösségért - fotó-3

Többet tenni a közösségért, ez egyfajta mottóvá vált az ön számára, hiszen nemcsak tartalékos szolgálatot vállal, de önkéntesként segédkezik a Bethesda Gyermekkórházban is. Hogyan jött ez az újabb vállalás?

Évekkel ezelőtt egy balesetben súlyosan megsérült a lábam, többször kellett műteni. A hosszúra nyúlt rehabilitáció során, gyakorlatilag újra tanítottak járni. Akkor úgy éreztem, hogy szükségem van egy célra, amit mindenképpen el kell érnem: ha másokon segítek, akkor ez nekem is segít a gyorsabb felépülésemben. Egyenes út vezetett az önkéntességhez, ahol sokkal többet kap vissza az ember, mint amennyit adni képes. Az interneten kezdtem el keresni, milyen lehetőségek vannak, először családsegítésre, majd állatmenhelyi munkára gondoltam. Ekkor találtam rá a Bethesda gyermekkórházra, ahol ételkiosztót kerestek. Azonnal jelentkeztem, nem volt kérdés számomra, hogy ez az egyik legnemesebb dolog – még ha közvetett úton is, de – beteg és rászoruló gyerekeken segíteni. Egyszer megkérdezték a Bethesdában, hogy miért csinálom ezt a munkát ingyen, hirtelen csak annyit tudtam válaszolni, hogy segít embernek maradni ebben az embertelen világban.