Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Medvegyev: „A szíriaiak maguk oldják meg a válságot”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 24. 8:23

Az orosz és az iráni államfő egyetért abban, hogy külső beavatkozás nélkül, kizárólag a szíriaiaknak kell megoldaniuk a közel egy éve kirobbant válságot. Dmitrij Medvegyev február 22-én, szerdán telefonon vitatta meg „a Szíria körül kialakult drámai helyzetet” iráni kollégájával, Mahmúd Ahmadinezsáddal.

A két fél kiáll amellett, hogy a szíriaiak maguk oldják meg a válságot, a lehető leggyorsabban, kizárólag békés eszközökkel, külső beavatkozás nélkül – áll az orosz elnöki hivatalnak a beszélgetésről kiadott közleményében.

Medvegyev és Ahmadinezsád hangsúlyozta, hogy szükségesnek tartják az erőszak azonnali leállítását, valamint a konstruktív párbeszéd előfeltételek nélküli megindítását a szíriai kormány és az ellenzék között. Fontosnak ítélik azt is, hogy Szíriában folytatódjanak a már megkezdett politikai és társadalmi-gazdasági reformok.

Az orosz és az iráni elnök egyetértett abban is, hogy a nemzetközi szervezetek keretében, elsősorban is az ENSZ-en belül folyó munka fő célja jelenleg a térség stabilitását fenyegető polgárháború kirobbanásának a megakadályozása.

Medvegyev szerdán beszélt a szaúd-arábiai uralkodóval is, aki szerint már hiábavaló minden tárgyalás a szíriai válságról. Abdallah király így válaszolt Dmitrij Medvegyevnek, aki telefonbeszélgetésükben kifejtette az orosz kormány dialógust sürgető álláspontját a válságról. „Orosz barátainknak egyeztetniük kellett volna az arab országokkal, mielőtt vétót emeltek az ENSZ Biztonsági Tanácsában február 4-én" – tette hozzá neheztelően az uralkodó, utalva a szíriai rendszer cselekedeteit elítélő határozati javaslat elbukására.

CímkékENSZ