Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az önkéntes tartalékos rendszer kiemelt feladat

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. február 24. 9:10

Eltökélt, határozott szándékunk a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerének hosszú távú, stabil, hatékony kiépítése. Ez kiemelt feladat. Ez az elmúlt húsz év legnagyobb szabású haderőfejlesztése – mondta dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Katonai Logisztikai Egyesület által a Honvéd Kulturális Központban február 23-án, csütörtökön délután rendezett vitafórumon.

1595931957
A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerének (ÖTR) aktuális kérdéseiről rendezett vitafórumot soros klubnapján a Magyar Katonai Logisztikai Egyesület (MKLE) február 23-án, csütörtökön este a Stefánia úti Honvéd Kulturális Központban, ahol Dobó Péter nyugállományú vezérőrnagy, az MKLE elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Simicskó Istvánt, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát, valamint Baráth István dandártábornokot, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) logisztikai erők főnökét.

Simicskó István vitaindítójában emlékeztetett arra, hogy a honvédség önkéntes tartalékos rendszerének kiépítését már az ezredforduló táján elhatározta a polgári kormány, azután 2010-ben folytatta ezt a tevékenységet, mert a honvédelmet nemzeti ügynek, az ÖTR-t pedig kiemelt feladatnak tartja. Ugyanis ezen keresztül szólítható és nyerhető meg a legtöbb ember a hazafiság, a haza védelme ügyének, ugyanakkor ez a legköltséghatékonyabb eszköz.

Az önkéntes tartalékosok ügyét a kormány és a honvédelmi tárca nagyon komolyan veszi, s eltökélt szándéka szerint kiemelt feladatnak tekinti a rendszer hosszú távú, stabil, hatékony kiépítését. Mindez az új honvédelmi törvényben is helyet kapott – fogalmazott Simicskó István.

Ezután a minisztérium parlamenti államtitkára részletesen áttekintette a rendszer már megvalósított, illetve 2014-ig megvalósítandó fő célkitűzéseit. Elmondta, hogy jelenleg már kétezren dolgoznak önkéntes védelmi tartalékosként, és elindult a másik komponens, az önkéntes műveleti tartalékosok állománykategóriájának feltöltése is. Eddig összesen 4154 főt regisztráltak az ÖTR-ben. A kitűzött cél 2014-ig 6-8 ezer önkéntes tartalékos katona rendszerbe állítása.

1595931957
Az államtitkár hozzátette: nem feledkezhetünk meg a hazafiságra, a honvédelemre való nevelésről sem, és emellett fontos a motivációs, erkölcsi és anyagi ösztönzés megteremtése, nemkülönben a munkáltatók támogatásának megnyerése is.

A honvédség és társadalom kapcsolatának szorosabbra fűzésében Simicskó István új kezdeményezéseket is felsorolt. Megemlítette azt a francia példát, amelyben egy-egy jeles művésznek, sportolónak „polgári tartalékos" címet adományoznak, aki ezzel büszkélkedve jelenik meg a nyilvánosság előtt, s igyekszik népszerűsíteni a honvédelem ügyét. Mint a parlamenti államtitkár kiemelte: ezt a mintát átvesszük és beépítjük a már megkezdett – s a Magyar Tartalékosok Szövetsége által is támogatott – hazai kezdeményezésbe, amely az „Egy nap a honvédelemben" címmel az iskolákban erősíti majd a pozitív honvédelmi szemléletet.

A vitaindítót követő fórumon Dobó Péter MKLE-elnök, Baranyi Ferenc főtitkár és mások a személyzeti, technikai és anyagi részleteket illetően tettek fel kérdéseket a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának.

1595931957

 Fotó: Dévényi Veronika