Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Meg kell teremteni a különböző oktatási tevékenységek harmóniáját”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. július 2. 7:04

Július 2-án, szombaton délután a Kapisztrán téren tartja tisztavatási ünnepségét a Rendőrtiszti Főiskola, amely 2012. január 1-jétől a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karával integrálódva a Nemzeti Közszolgálati Egyetem keretein belül folytatja működését.

Amint azt dr. Sárkány István nyugállományú rendőr vezérőrnagy, a Rendőrtiszti Főiskola rektora a honvedelem.hu kérdésére elmondta, a változásokat a hallgatók nem feltétlenül érzik majd januártól. „Az idén felvettek még egyértelműen a Rendőrtiszti Főiskolán kezdik meg tanulmányaikat, nekik a későbbiekben is változatlan feltételekkel kell biztosítani a körülményeket. Ez azt jelenti, hogy esetükben sem a kezdéskor, sem utána, sem pedig az oklevél tekintetében nem várható változás", mondta a rektor, aki hozzátette: ettől függetlenül természetesen már idén is zajlanak a háttérben az átalakulás előkészületei, hogy minden a lehető legzökkenőmentesebben haladjon.

„Meg kell teremteni a különböző oktatási tevékenységek harmóniáját, össze kell hangolni a különböző gazdasági-pénzügyi-informatikai hátteret, a szolgáltatás és a személyügy struktúráját." 
Sárkány István úgy véli: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejötte számos előnnyel jár majd. „A létesítés oka, hogy a rendvédelmi, a polgári közigazgatási, a honvédelmi és a nemzetbiztonsági szolgálatoknál tevékenykedő személyi állomány képzése összehangolt intézményi bázison alapuljon. Jelenleg egymás melletti oktatásról beszélünk e szegmensben, bár az egyes intézmények külön-külön mind jól működnek", vélekedett a rektor, aki elmondta: az integrálódó karok viszonylatában a jelenlegi előkészületi fázisban kifogástalan az együttműködés.

Ami az egységesített hátterű közszolgálati oktatás és a munkaerő-piacra való visszailleszkedés kérdését illeti, a rektor meglátása szerint az eddigi tapasztalatok szerint mindenképpen szükség van az említett szakterületek „átjárhatóságára". Mint Sárkány István elmondta, a maga részéről az eddigiek alapján mindenképpen bízik abban, hogy ezen a téren is jelentős előrelépést lehet majd elkönyvelni. További előnyként emelte ki a Rendőrtiszti Főiskola szempontjából, hogy az egyetem létrejöttével az intézmény januártól egyetemi karként működik. Mindez szimbiózisban van a tervezett közszolgálati életpályamodellel.