Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megalakult az első pakisztáni JF-17 század

Szöveg: JETfly |  2010. december 30. 18:46

A pakisztáni légierő a napokban hivatalosan is megalakította az első JF-17 Thunder típusból álló teljes századát, így a 42 gépes megrendelés fele teljesítve lett. A pakisztáni gyártású repülőgépeket, melyet Kínával együtt fejlesztettek, a peshawari 26. Black Spiders század kapta meg.

Korábban, 2010 februárjában már napvilágot láttak olyan hírek, hogy bevethetővé tették az első JF-17 századot, azonban akkor még csak 14 géppel, és nem a jelenlegi Peshawarból, hanem Kamra Minhasból üzemeltek.

Az ország védelmi minisztériuma 2011-ben egy újabb 50 gépes megrendelést tervez, azonban hozzátették, hogy az új repülőgépek már modernizált verziók lesznek. A modernizációs munkálatokra már több cég is jelentkezett, többek között a francia Dassault, és a dél-afrikai Denel vállalat is.

2010 novemberében döntés született arról, hogy a JF-17-eseket kínai fejlesztésű radarral és rakétákkal szerelik fel. A radarról azóta több ellentmondó információ is kiszivárgott, mely szerint mégsem kínai, hanem nyugati radart kapnak az új Thunderek. A rakéta típusán nem változtattak, vélhetően az új kínai SD-10-es közepes hatótávolságú légiharc rakétát rendszeresítik.