Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megelevenedik a Terminator

Szöveg: honvedelem.hu / 123.hu |  2007. november 25. 11:30

Az amerikai hadsereg robot külső vázat fejleszt katonai célokra. Ez még messze van a sci-fik Terminatorától, de az alapelv mégis hasonló: az emberi tényező egy fáradhatatlan, erős és ellenálló robotvázzal erősödik meg.

A különbség persze óriási: ebben az esetben a váz külső és egy igazi embert egészít ki. Egy utahi cég, a Sarcos fejlesztette 6 évig. A cég már évtizedek óta robottechnikával foglalkozik. 500 alkalommal kell a súlyzógépen megemelni a 100 kilós terhet? Nem gond. Százszámra kell nehéz lőszeres ládákat pakolni? Ez sem gond. A robottal kiegészített katona elég erős ahhoz, hogy egy rakétát egymaga tegyen fel egy repülőre, de ugyanakkor elég ügyes marad ahhoz, hogy labdázzon vagy táncoljon.

A katona valamit maga akar elvégezni? Ez sem probléma, egyszerűen elengedi a vázat, a robot kar ilyenkor az utolsó irányított pozícióban lebeg.

A prototípus a biztonság kedvéért egy “köldökzsinórral" csatlakozik a kisegítő személyzet által ellenőrzött irányítópulthoz, de a sorozatgyártott Terminatorok teljesen önállóak lesznek. A nyitott prototípussal ellentétben elláthatják a katona testét védő különböző páncélzatokkal is.

A robot külső váz akár a katona nélkül, egyedül is végrehajthat veszélyes feladatokat. Na, ez már tényleg olyan, mint a sci-fi.

CímkékNATOrakéta