Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés a Slim Lines táborban

Szöveg: MH KFOR Kontingens 4. váltás |  2011. június 3. 7:48

2011. május 17-e délelőtt: két katona meghalt Afganisztánban, balesetben. A hír villámként hasított végig a táboron, az emberek döbbenten álltak majd egymást követték a hívások otthonra és külföldre, remélve nem az ő barátja vagy ismerőse. Mint kiderült, sajnos nem „lélegezhettünk fel”, a mieinket érte a tragédia.

1595919651
Késő délután katonai tiszteletadással engedtük félárbocra a nemzeti színű zászlót. A velünk együtt szolgáló portugál katonák, a zászlóaljparancsnok vezetésével sorakoztak fel mellettünk, így emlékezve az Afganisztánban elhunyt katonáinkra.

Ők ketten „nemcsak" két név a hírekben, ez sokkal személyesebb annál. Talán, ha más helyőrségben szolgáltak volna, akkor könnyebb lenne feldolgozni. Éreztük a megemlékezés így nem érhet véget, az elhunytak a KF0R-4 kontingensben szolgálatot teljesítők többségének nemcsak bajtársai, hanem barátai is voltak.

Május 22-én délután, szentmisén emlékeztünk meg az elhunytakról. Este a félárbocra engedett nemzeti színű zászló előtt felállítottunk egy tablót, amelyen a két társunk fényképe volt látható. Lehajoltunk meggyújtani gyertyákat a fényképük előtt, mire megfordultunk katonák sokasága sorakozott fel néma csendben vezényszó és forgatókönyv nélkül.

Gondolatainkat megfogalmazva, Bolla Zsolt százados emlékezett meg a két katonáról.

„Emlékezzünk a katonáinkra, akik hősi halált haltak, de ne feledjük a barátainkat, akikkel együtt szolgáltunk" – hangzottak a szavak, amelyek jól jelképezték gondolatainkat. Hiszen nem csak bajtársakat, kollégákat veszítettünk el, hanem a barátainkat is, akikkel emlékeink, múltunk közös volt.

Szavakkal leírhatatlan, amikor látjuk edzett katonatársainkat zokogni, amint az emlékek előtódulnak és az érzelmeknek nem lehet parancsolni. Rendezetten, beosztástól, rendfokozattól függetlenül indultunk gyertyát gyújtani s tisztelegtünk a két bekeretezett fénykép előtt. Sokunkban csak itt tudatosult végérvényesen, hogy elmentek és ezen nem változtathatunk.

Véget ért a megemlékezés, de mégsem tudtunk elindulni szobáink felé, csak a néma csend telepedett ránk és a táborra.

Ezzel a cikkel szeretnénk mély együttérzésünket kifejezni e két katona családjának!

(MH KFOR Kontingens negyedik váltás katonái.)

1595919651