Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés Berettyóújfaluban

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: Bihari Múzeum |  2022. november 1. 11:55

A második világháború berettyóújfalui és berettyószentmártoni áldozatainak emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést a közelmúltban Berettyóújfaluban.

megeml1

A helyi Kálvin téren található emlékmű koszorúzása előtt Szőke Richárd Rajmond történész-segédmuzeológus mondott beszédet. Az ünnepi eseményt a református templomban tartott istentisztelet, illetve Oláh Zsigmond emléktáblájának és a hősi halottak emlékművének koszorúzása követte.

Oláh Zsigmond (1914-1944) fiatal lelkészként a berettyóújfalui református templomban teljesített szolgálatot 1940-től, mígnem a városon áthaladó szovjet hadsereg egyik katonája 1944. október 17-én agyonlőtte. A mártírhalált halt hitoktató segédlelkészre emlékezve az egyház és a család 1991. október 17-én domborműves emléktáblát avatott a templomban, amelyet a helyi származású Kurucz Imre szobrászművész készített.

A város elsőként épült emeletes háza - amelynek emeletén ma a Bihari Múzeum található - előtt áll a berettyóújfalui második világháborús emlékmű, amelyet 1994-ben avattak fel. Az oszlopon körben 305 hősi halott és háborús áldozat neve olvasható, tetején egy turulmadár látható. Az oszlop előtt egy kis emlékkő helyezkedik el, rajta rohamsisak és babérág.