Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezések a forradalom évfordulóján

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. március 15. 21:11

Katonai tiszteletadással egybekötött koszorúzással emlékeztek meg országszerte az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójáról. Összeállításunkat folyamatosan frissítjük.

Szentendre és környéke

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Visegrádon, valamint Szentendrén is képviseltette magát az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság (MH SZHTP).

Márki Miklós alezredes, az MH SZHTP megbízott parancsnoka Petzelt József honvédtiszt sírjánál tartott koszorúzási ünnepség során mondott ünnepi beszédet Szentendrén. „Mi mostan a magyar? 175 év elteltével sem hagyjuk feledésben ezt a napot, és ez egy hihetetlen nagy hitre és erőre utal. Ez az ünnep a magyar szabadságot fogalmazza meg és ebbe minden erőnkkel kapaszkodnunk kell. Amíg lesz magyar ember a földön, addig ünnep lesz március 15-e” – hangsúlyozta Márki Miklós alezredes.

Az MH Szentendrei Helyőrség képviseletében koszorút helyezett el Márki Miklós alezredes, az MH SZHTP megbízott parancsnoka, Jamrik Norbert zászlós, az MH SZHTP vezénylőzászlósa, valamint Görbe Béla alezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság törzsfőnöke.

Az eseményen közreműködtek az MH SZHTP koszorúvivői és díszőrei egyaránt. A városi ünnepséget az MH SZHTP zenekarának térzenéje zárta a főtéren.

Szöveg és fotó: Imets Dóra hadnagy


* * *


Szolnok

Katonai tiszteletadással egybekötött koszorúzással emlékeztek meg a vármegyeszékhely több pontján az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségsorozaton, amelyen részt vettek a Szolnokon települt alakulatok, valamint katonai szervezetek képviselői.

Március 14-én a Széchenyi István Gimnázium előtti kopjafánál, majd a Damjanich János Múzeum udvarán, a Damjanich-domborműnél közös koszorút helyezett el Szolnok Helyőrségparancsnokság nevében dr. Bali Tamás ezredes, Cseklán István alezredes, Takács Zoltán alezredes és Varga Tamás alezredes.

Március 15-én a Szolnoki Szakképzési Centrum Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképző Iskola Petőfi-emléktáblájánál, valamint a Városháza falán található Kossuth-emléktáblánál koszorúzott a helyőrség nevében Krezinger Attila ezredes, helyőrségparancsnok, Sánta Gábor dandártábornok, dr. Bali Tamás ezredes és Kiss Róbert ezredes, a városi és vármegyei önkormányzatok képviselőivel együtt.

Szöveg és fotó: Magyar Gábor önkéntes műveleti tartalékos százados és Végh Krisztina zászlós