Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A szabadságnak csupán akkor van értelme, ha azt közösségben éljük meg”

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. március 15. 20:13

Székesfehérváron is megemlékeztek az 1848/49-es szabadságharc hőseiről, a városháza dísztermében tartott ünnepségen. A rendezvényen – mások mellett – részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke.

02_HSZ6917

„Az 1848-ban a régóta érlelődő forradalmak kirobbantak szerte a kontinensen, egy akkor már harminc éve változatlan nemzetközi rendet megbontva. A nagy európai birodalmak szent szövetségét elsöpörte a változást kívánó népek, köztük a magyarok szabadságvágya. A kártyavár, amit a birodalom politikusai éveken keresztül illesztettek össze, nem támasztott valódi ellenfelet a magyar akarat eme rendkívüli pillanatának” – mondta dr. Cser-Palkovics András.

A székesfehérvári polgármester beszédében kiemelte: elődeink a Kárpát-medencében vállalták a harcot, annak ellenére, hogy külső segítségre nem számíthattak, amikor a többszörös túlerővel néztek szembe. Mi magyarok, ezer éve azért küzdünk, hogy országunkban úgy élhessünk, ahogy mi szeretnénk. Hazánk történelmében számos alkalommal volt arra példa, hogy a romokból kellett újra felépíteni az országot, hiszen idegen erők mértek csapást az országra. Ma az a feladat, hogy összetartva folytatódjon az építkezés, és ne engedjük az államokat tépázó konfliktusokat beengedni mindennapjainkba.

07_HSZ7148

„A szabadságnak csupán akkor van értelme, ha azt közösségben éljük meg” – fogalmazott dr. Molnár Krisztián. A forradalom hívószavai: hit, összefogás, hűség, küzdelem, az önfeláldozás és a szeretet. A Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke szerint ezen cölöpök tartják a magyarság történelmét és biztosítják a legnagyobb viharokban is a fennmaradását.

A helyi ünnepi program részeként a Caffé Pertében átadták a Penna Regia elismerést, Székesfehérvár sajtódíját, majd a városházán tartott ünnepség után az Ady Endre utcában megkoszorúzták a szabadságharc emlékművét.