Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkezett „Zeusz” a Bercsényihez

Szöveg: Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy |  2012. augusztus 10. 16:38

Ünnepélyes keretek között adták át az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) kezelésében lévő, „Zeusz” névre keresztelt hajót az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj részére a napokban Szolnokon.

1595940014
Az egy évtizede Magyarország északkeleti térségében állomásozó hajót a napokban úsztatták le a Magyar Honvédség hadihajósai a Bodrog 10-es folyamkilométerétől – a Tisza tokaji 541-es folyamkilométerén át – a Tisza szolnoki 333-as folyamkilométeréig.

A hajó a tiszalöki és a kiskörei zsilipen történt átkelést követően érkezett meg Szolnokra, az ünnepség helyszínére, ahol Szilágyi Zsolt alezredes, az MH 1. HTHE megbízott parancsnoka adta át a hajó hadi lobogóját Sándor Tamás ezredesnek, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnokának.

Az üzemeltetésre átadott technikai eszköz – bár továbbra is a tűzszerész és hadihajós ezred kezelésében marad – a szolnoki alakulat búvárkiképzéseit, illetve az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a különleges műveleti zászlóalj közös kutató-mentő kiképzési feladatainak támogatását biztosítja a jövőben.

Sándor Tamás ezredes elmondta: a katonai szervezet felkészítésének, kiképzésének és alkalmazhatóságának szempontjából kiemelten fontos, hogy az alakulat állománytáblájában már meglévő vízi technikai eszközök mellett egy méreteiben nagyobb, teljes csoport alkalmazását lehetővé tevő hajót is használhassanak.

1595940014
Elhangzott: a hajó kiváló lehetőséget biztosít az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj szakállományának felkészítésére, kiképzésére, a folyóvízi tevékenységek biztonságos támogatására.

Az 1954-ben a balatoni hajógyárban épült AN–2-es típusú aknásznaszádot a hadihajósok 2001-ben adták át az erdőbényei üdülő kezelésébe. A szegilongi vízi táborban elhelyezett, vízibusszá átalakított hajó innentől fogva az üdülő által a Bodrogon szervezett hajókirándulásokon szállította az utasokat Tokaj és Sárospatak között.

A hajót Danyikó László százados, a hadihajós alosztály parancsnoka,  Daruka Norbert főhadnagy, az AM–31-es, DUNAÚJVÁROS nevű aknamentesítő hajó parancsnoka, Turóczi Attila főtörzsőrmester, az AM–31-es főkormányosa, Kubiczki András főtörzsőrmester, alosztálytechnikus és Kaló Lajos főtörzsőrmester, a Baja tűzszerész-járőrhajó parancsnoka úsztatta le Szolnokig.

1595940014