Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkeztek az első Super Tucano-k Nigériába

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. július 30. 17:12

Július 14-én indult útnak az Egyesült Államokból az első hat, Nigéria által rendelt Embraer/Sierra Nevada EMB 314 típusú, kiképző és könnyű csapásmérő repülőgép.

supertucano_01

Az első hat gép július 22-én érkezett meg Nigériába, a Kano repülőtérre. Tervek szerint a hivatalos hadrendbe állítási ceremóniára augusztus hónapban kerül majd sor. Az EMB 312-es alapjain továbbfejlesztett EMB 314-esből 12 darabot rendelt az afrikai ország, a fennmaradó 6 gépre sem kell már sokat várnia a megrendelőnek.

A repülőgépek megvásárlásáról szóló szerződést többszöri halasztás után végül 2018 novemberében írták alá a felek, a gépek beszerzésére a Foreign Military Sales program keretei belül kerülhetett sor. Nigéria már a 14. a típust rendszerbe állítók sorában, a szerződés a Super Tucanok-k leszállítása mellett, magában foglalja a teljes támogatói csomagot, a földi kiszolgáló berendezéseket és a személyzet kiképzését is.

A Super Tucano-k az Embraer Jacksonville-i üzemében készülnek, a további módosításokat pedig már a Sierra Nevada Corporation (SNC) végzi a Centennial-ban található telephelyén, Colorado államban. Az első hat gépből néhányat a Moody légibázison állomásoztattak a hajózó és műszaki személyzet kiképzésére.

A fotók alapján kétféle festési mintával fotózták már a nigériai gépeket, az első hat példányból is van, amelyik kéttónusú, sivatagi, illetve zöld/barna kamuflázst kapott.

supertucano-3

Az Embraer típusa - csapásmérő képességét is tekintve - megfelelő választás Nigéria légierejének megerősítésére és hatékonyan használható a terrorizmus elleni küzdelemben. A Super Tucano-k mellett beszerzésre került három JF-17 Thunder típusú harci repülőgép, továbbá szándék van 24 darab Leonardo M-346FA megrendelésére is, ez utóbbit azonban egyelőre nem erősítette meg a gyártó. Új típusok rendszerbe állítása mellett zajlik hadrendből kivont példányok (pl. L-39ZA Albatros, Alpha Jet és Chengdu F-7Ni típusokból) reaktiválása is.

Az augusztus 28-29-én, Kecskeméten megrendezésre kerülő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón az előzetes programterv szerint látható lesz az Embraer két portékája, a Super Tucano és a KC-390-es is, ez utóbbiból két példányt rendelt Magyarország.

Forrás: jetfly.hu