Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A Magyar Honvédségnek is nyertem ezt az érmet!”

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. július 30. 14:44

Az alapkiképzés alatt megtanultam kiiktatni magamból a félelmet, és ez segített a páston is – nyilatkozta Siklósi Gergely őrmester, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó, a Magyar Honvédség Sportszázadának tagja az M1 híradójában, július 30-án, pénteken.

siklosi gergely m1

Mint elmondta: annak idején anyai nagyapja, édesapja és az ő testvére is teljesített sorkatonai szolgálatot, ő pedig már 18 éves korában azt mondogatta magának, hogy milyen jó lenne katonának lenni, hiszen számos pozitív élménnyel és képességgel gazdagodhat az ember. „Aztán amikor jött a lehetőség 2018-ban, hogy én is csatlakozhatok a sportszázadhoz, nagyon megtetszett a kettős életpályamodell, és azóta is szolgálok” - mondta, hozzátéve: ezzel gyermekkori álma teljesült. „Sok gyerek szereti a katonaságot, szeretné megismerni a különböző technikai eszközöket. Jó érzés része lenni a csapatnak, menetgyakorlatra és lövészetre járni…”

Siklósi Gergely őrmester szerint a katonasportoló nagyon hasonlít a „normál” sportolóhoz. „Sportolóként az edzőm parancsait teljesítem, habár, ha nem teljesen értek egyet vele, kicsit csinálhatom másképp. A katonaságnál viszont ilyen nincs: a parancs, az parancs, teljesíteni kell. Igazi, az elöljárók eddigi tapasztalataim alapján nem adnak olyan parancsot, aminek nincs értelme, vagy nem tudjuk, miért kell ezt vagy azt megtenni” – fogalmazott.

Az olimpiai ezüstérmes vívó szerint a sportkarrierjének adott pluszt az alapkiképzés. Az öt hét során megtanulták, hogy együtt kimagaslóan tudnak teljesíteni.

Arra a kérdésre, hogy milyen érzés az olimpián a pástra lépni, úgy fogalmazott: ilyenkor azon töpreng, hogy ki szorít érte, kinek okoz majd örömöt. „Átfutott rajtam az is, hogy vajon a bajtársaim, kiképzőim, elöljáróim mit gondolnak rólam, hogy méltón képviselem-e a Magyar Honvédséget az olimpián. Utólag büszke voltam arra is, hogy a külön a haderőnek is elértem ezt az eredményt” – mondta.

Mint hangsúlyozta: úgy érzi, nem tett volna jót most neki az olimpiai arany, még túl fiatal hozzá. „Ám a következő három olimpián szeretnék megszerezni legalább egyet. Ez minden sportoló álma. Azt szeretném, hogy ne csak egyedül legyek fenn a dobogón, nagyobb öröm lenne, ha Párizsban három társammal együtt ünnepelhetnénk…” – mondta.

A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

Címkékolimpiasport